Beroš: Teze o ukidanju mjera ili stjecanju imuniteta namjernim izlaganjem virusu nisu prihvatljive

27.01.2022.

13:10

Autor: HRT/V.G.

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: HTV / HRT

Vili Beroš rekao je kako je u svijetu broj slučajeva zaraze koronavirusom premašio 363 milijuna, a broj preminulih veći je od 5,6 milijuna. U Hrvatskoj je zabilježeno 10.500 novozaraženih PCR testiranjem te 6375 BAT testiranjem.

U odnosu na prošli tjedan broj pozitivnih manji je za 3,5 posto. Udio novozaraženih u posljednja 24 sata u ukupnom broju PCR testiranih je 50,49 posto, a pri BAT testiranju 20,95 posto.

Od 21. do 27. siječnja broj pozitivnih PCR testova pokazuje lagani trend pada, dok broj pozitivnih BAT testova pokazuje lagani uzlazni trend.

Prema posljednjim podacima na bolničkom liječenju je 2006 osoba, što je 30 više u odnosu na jučer. Na respiratoru je 185 osoba, što je 7 manje u odnosu na jučer.

- Posljednjih dana bilježi se blagi porast hospitaliziranih, ali on ne prati dinamiku velikog ranijeg porasta novozaraženih. KBC Zagreb, KBC Osijek i KBC Split bilježe veći broj hospitaliziranih u odnosu na prošli tjedan. Prosjek dobi hospitaliziranih u odnosu na prethodne valove veći je za 6 godina i iznosi oko 73 godine, što ukazuje da su stariji s komorbiditetima i oni koji nisu cijepljeni najviše izloženi riziku težeg oboljenja i hospitalizacije.

Od uvođenja COVID potvrda u državne i javne službe, BAT testiranjem utvrđena su 85.302 pozitivna.

-Testiranjem zdravstvenih djelatnika utvrđen je pozitivan nalaz kod necijepljenih gotovo tri puta češće u odnosu na cijepljene, pri čemu je posebno učinkovita treća doza, rekao je Beroš.

- Opće je poznata činjenica da se omikron brzo širi i u pravilu ne izaziva teške kliničke slike, ali Hrvatska nije dovoljno procijepljena što posebno izaziva starije i necijepljene koji su najizloženiji toj varijanti virusa i oni su najčešće na COVID odjelima. Zbog svega navedenog, visokog broja zaraženih i nedovoljnog broja cijepljenih, teze o ukidanju epidemioloških mjera ili stjecanje imuniteta kroz namjerno izlaganje virusa nisu prihvatljive. Cjepivo i mjere najbolja su zaštita protiv teških oblika bolesti, smrti i daljnjeg širenja epidemije. Tomu u prilog idu i tri istraživanja Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti koji treću dozu potvrđuju kao ključnu za borbu protiv omikrona pružajući 90-postotnu zaštitu od hospitalizacije, poručio je Beroš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!