Beroš: Ugostitelji će duže raditi za Božić i Novu godinu

22.12.2021.

13:25

Autor: HRT/I.B.

ministar Vili Beroš

ministar Vili Beroš

Foto: HTV / HRT

Nakon sastanka užeg kabineta Vlade, ministar zdravstva Vili Beroš obratio se javnosti. Najavio je da će ugostitelji produžiti radno vrijeme za Božić i Novu godinu do dva sata iza ponoći.

- Danas je kao što znate 667. dan. Novozaraženih je jučer bilo 4.226, što je nešto manje nego prije tjedan dana kada smo ih imali 4.671. Brojevi u RH i dalje na neki način padaju, ne onom dinamikom kao na početku silaznog pada ove epidemijske krivulje, ali ipak padaju što je u ovom trenutku važno. 14-dnevna stopa na 100.000 stanovnika je 1.064., dakle još uvijek visoka, rekao je.

- Jučer je postotak pozitivnih na testiranima također bio visok 34,83 posto. Na bolničkom liječenju nalazi se 2.066 osoba, znači čak 82 manje nego jučer. Međutim na respiratoru je 266 osoba, tri više nego jučer. Primjetan je međutim blag pad hospitaliziranih osoba, dodao je.

- Iznimno sam zadovoljan što je jučer Ustavni sud ocijenio uvođenje COVID potvrda u zdravstveni i sustav socijalne skrbi primjerenim i mjerom koja nije diskriminatorna, rekao je.

- Sve mjere usmjerene su samo jednom cilju, a to zaštita zdravlja i života ljudi, dodao je.

- Booster doza je od iznimne važnosti. I naš i britanski premijer jučer su rekli daje ovo utrka s vremenom u cijepljenju jer dolazi nam omikron. Booster doza povećava šanse za lakše oblike bolesti. Svjedočimo da su neke zemlje koje su bile vodeće po tome što su uvele prve treću dozu kao Izrael, uvode i četvrtu dozu za pojedine kategorije svojih građana. Oni su to preporučili za sve starije od 60 godina. Cijepljenje i docijepljivanje je najvažnije, istaknuo je.

- WHO omikron svrstava u ozbiljnu prijetnju. Imaju dva osnovna i četiri dodatna pitanja. Dva osnovna pitanja odnose se na transmisivnost, odnosno brzinu širenja i virulentnost, odnosno ozbiljnost bolesti, a četiri dodatna pitanja su pitanja koja su u vezi s učinkom ranijeg preboljenja, učinkom cijepljenja, učinkom upotrebe brzih antigenskih testova i učinkom u kontekstu kliničkog liječenja bolesnika koji imaju varijantu omikron, istaknuo je.

Podsjetio je na riječi regionalnog direktora WHO-a za Europu i njegova tmurna predviđanja da će omikron varijante prevladavati u Europi sljedećih mjeseci.

- To nije dobro i moramo biti spremni, istaknuo je.

Podsjetio je i da WHO omikron varijantu koronavirusa svrstava u "ozbiljnu prijetnju", ali i da Hrvatska ima privilegiju dva-tri tjedna sagledavati ono što se događa u zemljama zapadne Europe.

Hrvatska će, kaže ministar, biti u prilici čekati i promatrati kliničke učinke te varijante u niz zemalja zapadne Europe još dva do tri tjedna i prilagoditi svoj zdravstveni sustav jer "siječanj donosi velike izazove".

- Vrijeme je božićnih i novogodišnjih blagdana, vrijeme je skijanja, mnogi će otići u inozemstvo i važno im je prenijeti važnost pridržavanja epidemioloških mjera, rekao je Beroš.

Iznio je i podatak da je mjesečni trošak zdravstvenog sustava na testiranja, liječenje i bolovanje bez troškova za liječenje respiratorom 68 milijuna kuna tjedno, a od početka pandemije na to je utrošeno četiri milijarde i 439 milijuna kuna.

Rekao je da se u Južnoj Africi omikron širi dva do tri puta brže. 

- Ustanovljeno je da su dva puta cijepljeni pozitivno odgovarali u usporedbi na deltu. Za omikron je učinkovitost od 33 posto. Zato je važna booster doza, rekao je.

-  Kliničko istraživanje u Hong Kongu pokazalo je da se 70 posto više širi zrakom. Dobro je što se u in vitro uvjetima na plućnim stanicama širi deset puta manje, naglasio je.

- Imamo verificirano 8 slučajeva omikron varijante, od kojih je 5 visoko suspektno. Situacija je mirna i mislim da možemo produžiti radno vrijeme s 24. na 25. i 31. prosinca na 1. siječnja do 2 sata iza ponoći, istaknuo je.

- Veselimo se blagdanima, održavajući distancu i poštujući mjere, poručio je ministar zdravstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!