Malenica: Stožer donosio mjere utemeljene na zakonu, Most vrši pritisak bespotrebno

11:28 / 22.12.2021.

Autor: T.D./HRT

Ivan Malenica

Ivan Malenica

Foto: HTV / HRT

Uoči sjednice užeg kabineta Vlade, Mostov referendum komentirao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. Poručio im je da kažu koliko su potpisa prikupili te da ih dostave u što kraćem roku.- Ustavno-pravni stručnjaci rekli su kako je ova referendumska inicijativa iz dva aspekta ustavotvornim i zakonodavnim dijelom besmislena i svakako neće doprinijeti poboljšanju situacije u kojoj se mi nalazimo. Treba reći kako je Stožer donosio svoje mjere i odluke utemeljene na zakonu što je Ustavni sud i potvrdio. Most vrši pritisak bespotrebno, a osnovno pitanje je, je li imaju dovoljan broj potpisa Ili pokušavaju na razne načine prikupiti dodatne potpise. Kad objave koliko imaju potpisa, nakon toga ide procedura koja je utvrđena Zakonom o referendumu, tako da će Sabor postupiti onako kako će postupiti. Ovlastiti Vladu ili neko drugo tijelo da utvrdi je li prikupljen dovoljan broj potpisa, nakon toga ide procedura po zakonu, rekao je.

Malenica je istaknuo kako prema prijedlogu zakona koji je prošao prvo čitanje u Saboru, Državno izborno povjerenstvo je predloženo kao tijelo koje bi trebalo utvrditi je li prikupljen dovoljan broj potpisa.

- Nalazi se između dva čitanja, vjerojatno će početkom godine ići na drugo čitanje i taj zakon je predvidio Državno izborno povjerenstvo, kao transparentniji sustav nadzora i promatranja referendumskih inicijativa, rekao je.

Malenici nije jasno zašto Most nije izašao s brojkom dovoljnog broja potpisa.

- Zakonski rok je prošao za prikupljanje potpisa. Prikupljaju s terena potpise pa je vjerojatno to razlog što ne znaju jesu li skupili dovoljan broj potpisa. Očekujem da jasno u javnosti istaknu koja je to brojka i da u što kraćem roku dostave potpise. 

Ideja o neovisnom tijelu

Vidjet ćemo kad referendumska inicijativa dođe sa svojim potpisima u Hrvatski sabor te nakon toga počne procedura, Odbor za Ustav i Politički poslovnik donosi zaključak da obveza Vladi ili nekom drugom tijelu da utvrdi postojanje dovoljnog broja potpisa. Ne bih prejudicirao nikakve aktivnosti dok referendumska inicijativa ne dostavi potpise Saboru, rekao je. 

COVID potvrde i testiranja

Ministar nije htio prejudicirati ni kakva će biti odluka Ustavnoga suda o uvođenju COVID potvrda u državnom i javnom sektoru, rekavši kako samo može iskazati zadovoljstvo jučerašnjom odlukom kojom je Sud, potvrdio da su odluke Stožera i mjere koje je donosio imale legitiman cilj i bile razmjerne situaciji.

- Mogu samo istaknuti da je u nekoliko tjedana, od kad postoji mjera Stožera o obvezi testiranja za javni sektor, kod dijela zaposlenika utvrđena prisutnost Covida-19 i zapravo je spriječeno širenje virusa u javnom sektoru odnosno u institucijama u kojima one rade. Tako da je i ta mjera polučila određene rezultate, ocijenio je. 


Nakon užeg kabineta Vlade Ivan Malenica je odgovarao na pitanja novinara. Komentirao je izviješće GRECO-a koje navodi kako Hrvatska nije zadovoljavajuće provela nijednu preporuku o sprječavanju korupcije.

- Što se tiče preporuka GRECO-a, svakako da ne možemo biti u potpunosti zadovoljni s izvješćem, ali mogu iskazati zadovoljstvo za one preporuke koje se odnose na Zakon o sprječavanju sukoba interesa gdje je plenarna skupština GRECO-a utvrdila da su preporuke djelomično ispunjene te da se ide u smjeru ispunjena s obzirom na to da u tom trenutku zakon nije bio izglasan u Hrvatskom saboru. Sad je zakon izglasan pa vjerujem da su samim tim ei preporuke ispunjene. Postoji jedan dio preporuka koje su označene da nisu ispunjene međutim zakoni su u proceduri, vjerujem da će njihovo sljedeće izvješće gdje će sve te preporuke biti ispunjene, biti puno bolje, rekao je.

Na pitanje o COVID potvrdama i ustavnosti u javnom sektoru odgovorio je kako su COVID potvrde u javnom sektoru malo kompleksnije pitanje nego u sektoru socijale.

- Ne bih prejudicirao odluku Ustavnog suda, očekujem da oni donesu tu odluku, dodao je.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!