Beroš: Omikron će punu snagu u Hrvatskoj vjerojatno pokazati u drugoj polovini siječnja

16:33 / 28.12.2021.

Autor: V.G./HRT

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: HTV / HRT

Nakon sastanka Znanstvenog savjeta, u Banskim su se dvorima premijer Plenković i ministar Beroš sastali s ravnateljima bolnica iz svih županija i predstavnicima županijskih zavoda za javno zdravstvo. Teme su bile funkcioniranje zdravstvenog sustava u pandemijskim okolnostima, nagrade zdravstvenim djelatnicima i, naravno, omikron-varijanta.


Omikron je prijetnja svima, neće nas zaobići i zato je potrebno cijepljenje i docjepljivanje, izjavio je u utorak ministar zdravstva Vili Beroš nakon sastanka s ravnateljima zavoda za javno zdravstvo i županijskih bolnica o funkcioniranju zdravstvenog sustava u okolnostima covida.

- Prijetnja svima je omikron i ne treba računati da će nas on zaobići, a postoji mogućnost i da se spoje četvrti i peti val kao i da se svemu priključi sezonska gripa, rekao je Beroš dodavši da to sve skupa stavlja velike izazove pred zdravstveni sustav.

- Svi smo suglasni da je najviše onoga što nam nedostaje stopa procijepljenosti, imamo dovoljan broj i bolnica i kreveta i liječnika i sestara, a nedostaje nam određeni stupnja procijepljenosti, rekao je Beroš i pozvao na cijepljenje ali i docjepljivanje koje štiti od hospitalizacije.

- Šatori ispred Dubrave i Arena će ostati do daljnjega jer ne znamo što nas čeka. Moramo biti spremni i na ugrozu koja je većeg opsega nego što je dosad bila. Oni će biti pripravni i dalje za aktivaciju u kratkom roku, rekao je ministar Vili Beroš.

Upitan jesu li planirane nagrade za zdravstvene radnike, Beroš je rekao da će Vlada naći način da im zahvali.

- Znate da smo uveli COVID nagradu koja je na nivou nešto većem od simbolične, bila je maksimum koji možemo dati. Osim financijske, možemo razgovarati i o drugim oblicima zahvale. Svakako razmišljamo o tome, rekao je.

Osvrnuo se i na nepoznanice oko omikrona.

- Ona se pojavila na području JAR-a i krenula u širenje. Nekoliko je elemenata po kojima situaciju otamo ne možemo premjestiti u Europu. Tamo je sad ljeto, a kod nas zima. Tamo prevladava mlađe stanovništvo, mi imamo dosta starijih. Moramo biti jako oprezni. Dobra je situacija što imamo nekoliko tjedana prednosti nad zbivanjima  u ostalim zemljama zapadne Europe gdje ćemo vidjeti kako se omikron ponaša u ovim uvjetima te ćemo vjerujem imati dovoljno vremena za prilagodbu, rekao je Beroš.

Upitan je li realno očekivati povećan pritisak na bolnice, Beroš je rekao kako je teško odgovoriti na to pitanje te da ono prelazi u sferu spekulacija.

- Za sada je potpuno jasno da je omikron varijanta daleko zaraznija, brže se širi. Vjerojatno je da ćemo imati veći broj zaraženih na dnevnoj bazi nego što je u ovom trenutku i u bilo kojem valu do sada. Vrlo vjerojatno nova varijanta izaziva blaže kliničke slike. Zbog toga je vjerojatno da će manji dio završiti u bolnicama. Međutim, ako uzmete veći dio zaraženih, onda se to prelijeva u veliki broj hospitaliziranih. Moramo biti pripravni za sve varijante. Spremni smo na velike brojeve. Nadamo se da se to neće dogoditi, ali najbolja prevencija je cijepljenje tj. docjepljivanje u ovom trenutku, rekao je Beroš.

- U ovom trenutku smo dobri kada je riječ o količini omikrona u RH. Imamo još nekoliko tjedana do dolaska omikrona u punoj mjeri. Ako se sada cijepimo, mi ćemo se zaštititi. Ne očekujemo dolazak omikrona već sutra, iako će brojevi postepeno rasti. Vjerojatno će druga polovina biti ta kada će omikron pokazati svoju punu snagu u Hrvatskoj, dodao je Beroš.

Upitan o odlukama čelnika lokalnih samouprava, Beroš je rekao kako oni moraju prepoznati napore Stožera koji su usmjereni prema očuvanju zdravlja građana i spašavanju života.

Rekao je kako su na sastanku komparirali smrtnost u Hrvatskoj dodajući da ona nije dobra.

- Imamo smjernice za liječenje sukladno svjetskim smjernicama. Struka je rekla kako liječiti i naši liječnici pružaju maksimum. Od trenutka kad je cjepivo došlo svaki život se smatra izgubljenim previše. Odaberimo zdravlje i cijepimo se. Poziv svim čelnicima građana i općina da vode računa o stanovništvu, da ne ignoriraju ovu tešku bolest, nego da se postave sukladno preporukama struke i znanosti, poručio je ministar dodajući kako najave gradonačelnika Bulja vjerojatno nisu zakonski moguće.

Beroš je otkrio kako je booster dozom u Hrvatsko cijepljeno 473.001 osoba. 

- Svakako ćemo ubrzati proces cijepljena. Apelirao sam na sve ravnatelje zdravstvenih ustanova da apeliraju na svoje zaposlenike i da sačuvaju svoje zdravlje i zdravlje pacijenata boosteriranjem, rekao je.

Lukšić: Možemo očekivati veći broj hospitaliziranih

- Premijer je izrazio veliku zahvalnost svim zdravstvenim djelatnicima na svemu što rade u ove dvije godine u borbi protiv pandemije. Analizirali smo trenutnu situaciju, smirivanje četvrtog vala, ali i ono što nas čeka u perspektivi pojave novog soja virusa i mogućeg petog vala. Analizirali smo sve bitne elemente zdravstvenog sustava i akceptirali ono što je najvažnije, a to je s jedne procijepljenost, a s druge strane izdržljivost sustava koji prije svega čine ljudi - da izdržimo u organizaciji i zbrinjavanju COVID bolesnika, ali i ne-COVID, funkcioniranju cijelog sustava kako bi mogli pružiti adekvatnu zdravstvenu skrb i dalje, rekao je dr. Ivica Lukšić, ravnatelj KB-a Dubrava.

Upitan što očekuje u petom valu, Lukšić je odgovorio:

- Ima neke sličnosti ovog trenutka s onim kakav je bio na samom početku. Danas nešto znamo, ali i dalje dosta pitanja zahtijeva odgovore što se tiče omikron-varijante. Sustav se priprema na sve opcije. Činjenica je da je zarazniji, da su kliničke slike nešto blaže, ali možemo očekivati veći broj hospitaliziranih, i to je jedan od najvećih izazova. Zato je važno docijepiti se da bismo imali aktivnu imunost, rekao je Lukšić.

Vagić: Bolnički sustav će biti spreman zbrinuti pacijente koje treba

- Nama svim ravnateljima je drago zbog ovog sastanka, što smo prodiskutirali o stanju u zdravstvenom sustavu. Zdravstveni sustav i sigurnost je na vrlo visokom nivou. Po svim procjenama mi smo spremni za izazove koji su ispred nas. U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, bolnički sustav će biti spreman zbrinuti pacijente koje treba. To je ono što je najbitnije, rekao je Davor Vagić, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice.

- Još jednom želimo pozvati sve na cijepljenje jer je to jedini izlaz iz ove situacije. Pacijenti koji su cijepljeni imaju puno manji rizik od razvoja ozbiljnih oblika bolesti COVID-19. Još jednom poručujemo građanima da je zdravstveni sustav stabilan, bolnički sustav je spreman za nove izazove ako će doći do pogoršanja situacije, a sve želimo pozvati na cijepljenje i držanje ostalih mjera Stožera, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!