Blažić Nemeth: Omikron-varijanta može se proširiti u RH, kao i u drugim državama

14:55 / 28.12.2021.

Autor: Margareta Jozinović Vuković/Dnevnik/IMS/HRT

Blažić Nemeth: Drugačije preporuke za omikron varijantu

Blažić Nemeth: Drugačije preporuke za omikron varijantu

Foto: Dnevnik / HRT

Ono što je dobro da kada gledamo postotne promjene podataka o novooboljelima, hospitaliziranima, onima na respiratoru, i umrlima, pokazuje se blagi pad u odnosu na sedam dana prije i u odnosu na ovaj tjedan, rekla je Tatjana Blažić Nemeth, epidemiologinja HZJZ-a za Dnevnik HTV-a.

- U posljednja 24 sata zabilježeno je oko 4 tisuće novooboljelih od COVID-19, to je nešto više nego prošli tjedan na isti dan, oko tisuću više, no ono što je dobro da kada gledamo postotne promjene podataka o novooboljelima, hospitaliziranima, onima na respiratoru, i umrlima, pokazuje se blagi pad u odnosu na sedam dana prije i u odnosu na ovaj tjedan, rekla je Tatjana Blažić Nemeth, epidemiologinja HZJZ-a.

Blažić Nemeth dodala je kako je to ohrabrujuće, no da prerano je za zaključiti, te da će trebati pričekati, i dalje se pridržavati mjera, i cijepiti one koji se nisu cijepili. Istaknula je kako nam predstoje dani kada su okupljanja uobičajena te kako još uvijek u Hrvatskoj varijanta omikron nije detektirana u širem obliku, no ista se može proširiti kao što se proširila i u drugim zemljama.

- Imamo čimbenika koji nam mogu uzrokovati povećanje novooboljelih te je važno ponoviti da se treba pridržavati svih mjera. Oni koji se nisu cijepili ili im je prošlo duže vrijeme od cijepljenja da se cijepe, rekla je.

Naglašava kako su novost preporuke glede kontakata oboljelih ili sa sumnjom na omikron varijantu.

- Razlika od prethodne preporuke je ta da postoje izuzeća za samoizolaciju onih koji su primili buster dozu, onih koji su preboljeli unutar 3 mjeseca, te oni koji su preboljeli i cijepili se nakon toga, rekla je Tatjana Blažić Nemeth, epidemiologinja HZJZ-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!