19:07 / 14.08.2020.

Autor: Dnevnik/IMS/P.F./HRT

Beroš za Dnevnik: Bitno pratiti razvoj epidemiološke situacije

-

-

Foto: - / -

Potpuno je jasno da smo detektirali nova žarišta, a to su kao što znate, noćni klubovi. Nastojimo djelovati na iste i nadamo se da ćemo u tome uspjeti, rekao je ministar zdravstva.
Ministar zdravstva Vili Beroš dao je izjavu za Dnevnik HTV-a o epidemiološkoj situaciji i povećanju broja novozaraženih od koronavirusa.

● Je li vas iznenadila nova situacija s brojem novozaraženih u Hrvatskoj?

- U pravu ste, broj je najveći. S obzirom na to da je vrhunac turističke sezone u tijeku, da je 830.000 stranih gostiju u Republici Hrvatskoj, na neki način porast broja je očekivan. Da će biti ovoliki, to baš nisam očekivao, ali ono što je bitno sva su žarišta pod kontrolom na neki način, epidemiolozi  na terenu, znamo sve što se dešava i ništa nije nekontrolabilno  u ovom trenutku.

● Ministar Davor Božinović najavio je zbog cijele situacije uvođenje novih mjera, može li se znati koje će biti mjere i kada će stupiti na snagu?

-
Znate i sami da ne volimo najavljivati unaprijed mjere. Potpuno je jasno da smo detektirali određena nova žarišta, a to su kao što sami znate noćni klubovi, te smo prvo nadzorom, potom  i zatvaranjem zatvorenog dijela istih noćnih barova, sada i kontrolom radnog vremena, odnosno ograničavanje radnog vremena, nastojali djelovati na isti.  Nadamo se da ćemo u tome uspjeti. Bitno je pratiti razvoj epidemiološke situacije te po potrebi donositi nove mjere, na što smo spremni.

● Teško je zapravo predvidjeti što će se događati  na jesen, ali treba prije svega biti oprezan, i spreman na onu tešku situaciju. Je li zapravo hrvatski sustav spreman , priprema li se za jesen i hoće li se moći nositi s težinom situacije?

- Pokazali smo na početku koronavirusa da je Hrvatska jako dobro ušla u tu borbu odlično, imali smo sjajne rezultate. Da, kao što volimo reći, u prvom poluvremenu rezultati su bili odlični i volim napomenuti da moramo biti pripremni, moramo uvijek biti korak ispred virusa, naravno u koliko je to moguće. Sada imamo  određeno iskustvo iz trećeg i četvrtog mjeseca i naravno da pripremamo zdravstveni sustav, ali i sve ostale sustave na moguća događanja u jesen. Nemoguće je predvidjeti što će biti, vidjeli ste da usprkos svojim masivnostima zdravstveni sustav Republike Hrvatske mogao se brzo prilagoditi kako nastupu kovida tako isto i opuštanju mjera, odnosno prilagodbi na novo normalno. U tome smo uspjeli i vjerujem da ćemo biti spremni za jesen jer imamo izrađene sve planove.

● Možemo to sažeti da idemo korak po korak, iz dana u dan s obzirom na cijelu situaciju, epidemiološku situaciju, sliku, kako će se ona odvijati?

- Uvijek i jedino tako.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!