14:29 / 04.10.2018.

Autor: R.O./I.H./HRT

Besplatna prehrana u svim školama osječke županije

-

-

Foto: - / -

Zahvaljujući projektu koji je pokrenula Županija - 18.000 učenika u 70 osnovnih škola od početka ove godine hrani se besplatno, ali i zdravije.
Osječko-baranjska županija jedina je u Hrvatskoj u kojoj svi osnovnoškolci imaju u školi besplatnu prehranu. Projekt  "Školski obrok za sve" započeo je na početku 2018., a u većini škola djeca jedu i kuhani obrok.

- Besplatni obroci za osnovnoškolsku djecu u Osječko-baranjskoj županiji
- 'Školski obrok za sve' u Čakovcu
- 'Vrijeme je za školski obrok'

Plan je da do 2020. škole u županiji imaju opremljene kuhinje i zaposlene kuhare koji će svaki dan pripremati zdravi besplatni kuhani obrok od namirnica s lokalnih OPG-ova.

Zahvaljujući projektu koji je pokrenula Županija - 18.000 učenika u 70 osnovnih škola od početka ove godine hrani se besplatno, ali i zdravije. Roditelji oduševljeni što i njihova djeca imaju besplatan školski topli obrok.

Vrijednost  cijelog tog projekta je 19 milijuna kuna. Osječko-baranjska županija izdvaja 12 milijuna kuna, pet milijuna kuna izdvajaju lokalne samouprave na području Osječko-baranjske županije i dva milijuna kuna je iz Fonda za sprječavanje rizika  od siromaštva, rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Škola u Selcima Đakovačkim i Piškorevcima jedine s područja Grada Đakova imaju besplatan kuhani obrok.

U projekt se uključuju mnoga lokalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Jer svrha projekta nije samo da prehrana bude besplatna, već i zdrava. Usto, njime se potiče lokalno gospodarstvo, ali i rasterećuju kućni proračuni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!