14:06 / 21.11.2018.

Autor: D.M./HRT

Besplatni udžbenici - vruća politička tema

Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Foto: Anto Magzan/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Bandićevih glasova u Saboru ima 11. Dovoljno da se Vlada potrudi naći i zajednički jezik i dodatan novac za udžbenike.
Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti, Reformista i nezavisnih zastupnika, danas je najavio da neće podržati državni proračun ako se u njemu ne osiguraju sredstva za besplatne udžbenike za osnovne škole u cijeloj Hrvatskoj. Bandićevih glasova u Saboru ima 11. Dovoljno da se Vlada potrudi naći i zajednički jezik i dodatan novac za udžbenike.

Divjak: Bandić drži lekciju Vladi, a smanjuje proračun za obrazovanje


Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak prigovorila je Bandiću da on u gradskom proračunu smanjuje sredstva za obrazovanje, a od Vlade traži besplatne udžbenike. Ako smanjujete proračun za 50 milijuna kuna, ne možete reći da se brinete za obrazovanje, kazala je. Dodala je kako je zanimljivo što upravo Bandić drži lekciju Vladi, koja je budžet za obrazovanje povećala. Za razliku od nekih koji su se sjetili o tome govoriti, mi sustavno na tome radimo, rekla je te podsjetila da se priprema novi zakon o udžbenicima, koji definitivno regulira tržište udžbenika i rasterećuje kućni budžet.Bandić: Nikad nikog nisam ucjenjivao, apeliram na partnerstvo i razum

Ili besplatni udžbenici za sve, ili nema potpore proračunu, tako je protumačen Bandićev zahtjev. Gradonačelnik ipak pokušava ublažiti situaciju. "Nema ultimatuma nikakvih, ja nikad nikog nisam ucjenjivao, ja apeliram na partnerstvo i razum", kazao je Milan Bandić. Ocjenjuje kako je u odnosu na cijeli proračun riječ o zanemarivom iznosu.  "Nemojte podcjenjivati ministra financija i premijera, oni će naći jeli to 250 ili 350 milijuna kuna, irelevantno je. Osnovno obrazovanje je ustavom zajamčeno, a nema Hrvatske bez ljudi i nema Hrvatske bez obrazovanih ljudi", dodao je.Zdravko Marić: O besplatnim udžbenicima još će se razgovarati

Ministar financija Zdravko Marić kazao je da će se o besplatnim udžbenicima za učenike još razgovarati. "O toj mjeri treba razgovarati, prije svega da se vidi ukupni potencijalni financijski efekt, i s druge strane, da se vidi na koji način i kako, jer se taj element mora vezati i sa zakonom o udžbenicima, koji je između ostaloga sada i u proceduri", izjavio je Marić, kazavši da će se u konačnici naći najbolje moguće rješenje. Na upit novinara koliko bi ta mjera stajala proračun, Marić je rekao da se zadnja brojka, za besplatne udžbenike u osnovnoj školi i u prvom razredu srednje škole, kretala oko 400 milijuna kuna.  "Međutim, treba u svakom slučaju napraviti sada ažuriranu verziju tih izračuna", napomenuo je Marić.

Goran Marić i Lovro Kuščević ne vide pritisak na Vladu

Na novinarsko pitanje o tome je li taj zahtjev ucjena Vladi, ministar uprave Lovro Kuščević kazao je kako to nisu ucjene, nego prijedlozi i amandmani na proračun, na koje će Vlada odgovoriti u skladu s mogućnostima. Kuščević je potvrdio kako će Vlada raspraviti o Bandićevom prijedlogu te da će sukladno financijskim mogućnostima, udovoljiti ili neće.

Ministar državne imovine Goran Marić odgovorio je da "u Vladi nema ucjena" te da nije čuo da je Bandić takvo što rekao i da nije pratio cijeli slučaj. Marić je rekao da je siguran kako će prijedlog proračuna u Saboru u ponedjeljak biti izglasan.

Bernardić: Mislio sam da obrazovnu reformu provodi HNS

Komentirajući navodni ultimatum Milana Bandića šef SDP-a Davor Bernardić je rekao da mjera besplatnih udžbenika sama po sebi nije loša, ali pitanje je kada dolazi i od koga. "Očito je zagrebački proračun presušio zbog kupovine mandata u Saboru i pravo je pitanje tko provodi obrazovnu reformu. Mislio sam da je provodi HNS, a ne Bandić. Bit će zanimljivo vidjeti u narednim tjednima tko je zapravo glavni partner ove Vlade, HNS ili Bandić", kazao je Bernardić novinarima u Hrvatskom saboru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!