Bespravna gradnja u srcu Velebita

19.10.2021.

21:20

Autor: Melita Šare/Dnevnik/IMS/HRT

Bespravna gradnja  u Parku prirode Velebit

Bespravna gradnja u Parku prirode Velebit

Foto: HRT / HTV

Na glasovitoj velebitskoj zaravni, Velikom Rujnu, godinama niču, u početku male nastambe koje poslije dobiju i po nekoliko katova. Mještani sve prijavljuju inspekcijama jer ipak je riječ o zaštićenom području u Parku prirode. No, pomaka nema.

Do Velikog Rujna, visoravni na više od devetsto metara, do prije koje desetljeće mogli su samo najkršniji Podgorci. Probila se kakva-takva cesta, ali time i utro put za bepravnu gradnju u ovoj više i ne tako netaknutoj prirodi. Prizori poput šute, građevinskih blokova pa i višekatnica, sve u srcu zaštićenom Parku prirode Velebit.

Ante Milovac iz Starigrada kaže kako je sve prijavio USKOK-u, DORH-u, građevinskoj inspekciji i Parku prirode Velebit. Ja sam sve institucije obavijestio koje je moguće u Republici Hrvatskoj. Ante ima djedovinu na Velikom Rujnu. Imao je planove sa svojim 'stanovima gorštaka'. No, uz sadašnje okružje, nema, kaže, što više raditi gore. Optužuje susjeda da je bespravno počeo graditi štalu, "bez ijednog papira" i otuđio njegovih 60 kvadrata.

U ovaj slučaj uplela se i policija, nekoliko puta i Državno odvjetništvo. Općina Starigrad poslala je komunalnog redara u planinu. Utvdio je da su navodi iz prijave točni i sukladno tome općina je proslijedila prijavu ndaležnim institucijama, kaže načelnik općine Starigrad Krste Ramić. Upoznat je i Državni inspektorat.

- Građevinska inspekcija Državnog inspektorata po službenoj dužnosti obavlja inspekcijski nadzor zakonitosti građenja na lokaciji iz Vašeg upita. Nadzorom je u ovom trenutku utvrđeno da je investitor izgradio više građevina bez akta kojim se odobrava građenje. Slijedom navedenog, građevinski inspektor poduzet će mjere u skladu sa Zakonom o Državnom inspektoratu, te ćemo Vas o istima pravovremeno obavijestiti, odgovorili su iz Državnog inspektorata.

S vlasnikom velikog stada, koji stoji iza gradnje tih nastambi, nismo uspjeli stupiti u kontakt. Moćna velebitska 'škura' bura ne može otpuhati betonske blokove, a tromi sustav kao da čeka da ona 'odradi svoj posao'.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!