Sustav GIS - za prijavu bespravne gradnje 'online'

30.07.2021.

15:57

Autor: V.K./HRT/Hina

Bespravna gradnja

Bespravna gradnja

Foto: Ilustracija/Ivo Cagalj / PIXSELL

Objedinjeni geoinformacijski sustav (GIS) za evidenciju pomorskog dobra predstavio je u petak splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban te pozvao građane da prijavljuju devastacije pomorskog dobra kako bi se maksimalno zaštitilo.


Boban je napomenuo da Splitsko-dalmatinska županija zauzima trećinu hrvatske obale, ima najveći broj koncesija te se puno potrudila oko pomorskog dobra u čijoj zaštiti moraju biti angažirani svi, od države, preko inspekcije, pa sve do građana.

Istaknuo je kako aplikacija govori da je velik udio građana uključen u rješavanje problema devastacije pomorskog dobra.

- Pozivam građane da prijavljuju devastacije. Svima bi na duši trebala biti zaštita pomorskog dobra. Sustav je jednostavan, kada građanin primijeti devastaciju može putem mobitela reagirati. Sve lokalne zajednice, županija, ministarstva i građani zajedno mogu maksimalno zaštititi pomorsko dobro, poručio je Boban.

Dožupan Stipe Čogelja rekao je da se tri godine radilo na objedinjavanju svih podataka o pomorskom dobru u županiji, radi se o nekoliko tisuća papira te sada imaju vizualno atraktivan i jednostavan alat za korištenje.

Čogelja je ustvrdio da će ljudi, nakon što su uneseni svi toponimi, jednostavno u prostoru moći vidjeti je li se koncesija prostorno koristi u skladu sa zakonom.

- U prošloj godini su se prihodi od koncesijskih odobrenja povećali za 120 posto, a gotovo sam siguran da je jedan od razloga potpuna transparentnost. Do sada smo morali sve ručno izvlačiti iz knjiga, ali kada sve digitaliziramo imat ćemo krasan pregled i alat koji ćemo moći koristiti za integralno planiranje obalnih procesa, izjavio je.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Matea Dorčić kazala je da su projektom obuhvaćena 52 lučka područja i dodala da to nije prvi GIS, ali je prvi objedinjeni.

Informacijski sustav za evidenciju pomorskog dobra i koncesija na pomorskom dobru (ISPD) je informacijski sustav koji objedinjuje sve podatke i informacije i o pomorskom dobru i koncesijama na pomorskom dobru koje su važeće na području županije, kao i zahtjeve koji su u postupku obrade.

Zahtjevi za poštivanjem zakonske regulative, transparentnosti poslovanja, dostupnosti i točnosti informacija o važećim, kao i zahtjevima u postupku impliciraju izradu sveobuhvatnog informacijskog sustava za evidenciju pomorskog dobra i koncesija na pomorskom dobru, umjesto dosadašnjeg klasičnog (analognog) načina prikupljanja, čuvanja i korištenja informacija.

Pogledajte neke od bespravnih gradnji koje smo objavili:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!