07:27 / 03.07.2021.

Autor: HRT

HZJZ: U Hrvatskoj cijepljeno više od milijun i pol osoba

Cijepljenje građana

Cijepljenje građana

Foto: HRT / HTV

U posljednja 24 sata zabilježeno je 114 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je  aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 581. Među njima je 131 pacijent na bolničkom liječenju, od toga ih je 11 na respiratoru. Preminule su tri osobe.

U Hrvatskoj je do sada cijepljeno više od milijun i pol osoba najmanje jednom dozom, izvijestio je u subotu Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a ravnatelj Capak kaže da, iako je to velik broj, bili bismo sigurniji na početku turističke sezone da je cijepljenih više i cijepljenje treba ubrzati.

- Odgađanje cijepljenja, pa čak i samo pokoji dan, može pokrenuti niz nepovoljnih događaja, poručio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak.

- U petak 2. srpnja broj osoba koje su cijepljenje najmanje jednom dozom dosegnuo je 1.500.932. Od njih je 1.132.263 cijepljeno dvjema dozama. Kada se broju cijepljenih s dvije doze pridoda 23.240 osoba koje su primile jedinu potrebnu dozu cjepiva Jannsen, broj osoba za koje je cijepljenje završeno iznosi 1.155.503, stoji u priopćenju HZJZ-a.

Naglašavaju kako udio ukupnog stanovništva cijepljenog jednom dozom iznosi 37 posto, dok se isto odnosi na 45 posto odraslog stanovništva.

Na punktovima u Vukovarsko-srijemskoj županiji počelo je još jedno masovno cijepljenje.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak navodi da je od početka pandemije u Hrvatskoj zabilježeno 360.067 slučajeva koronavirusa, pri čemu je umrlo 8212 oboljelih osoba.

- Može se zaključiti da kod jedne od 44 osobe kod kojih je utvrđen COVID-19, nažalost, dolazi do smrtnog ishoda. Prema izvješću HALMED-a, ukupan broj prijava sumnji na nuspojave cjepiva je 4115, od kojih je za 76 posto nuspojava ocijenjeno da nisu ozbiljne, a HALMED do sada nije zaprimio nijednu prijavu sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom za koju je utvrđena uzročno-posljedična povezanost s cijepljenjem, ističe Capak.

- Zaključno, kod obolijevanja od bolesti COVID-19 kod svake 44. osobe, nažalost, dolazi do smrtnog ishoda, dok nijedan smrtni ishod nije vezan uz cijepljenje iako je cijepljeno četiri puta više osoba nego što je oboljelih. Ova jednostavna usporedba podataka najbolje ukazuje na sigurnost cjepiva pa pozivamo sve one koji se još nisu cijepili da se cijepe, poručuje ravnatelj HZJZ-a.

Najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu - 43,2 posto ukupnog stanovništva, odnosno 52,5 posto odraslog stanovništva.

Završeno cijepljenje ukupnog stanovništva u najvećem je obuhvatu ostvareno u Sisačko-moslavačkoj županiji - 31,5 posto, dok je završeno cijepljenje odraslog stanovništva u najvećoj mjeri ostvareno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji - 38,4 posto.

- Iako je 1,5 milijuna cijepljenih velik broj, bili bismo sigurniji na početku turističke sezone da je broj cijepljenih još veći te cijepljenje treba ubrzati. Odgađanje cijepljenja, pa čak i samo pokoji dan, može pokrenuti niz nepovoljnih događaja, poručio je ravnatelj HZJZ-a Capak.

Oni koji će se sada cijepiti bit će zaštićeni za jesen i zimu. Stoga je sad trenutak za #CijepiSe! To je jedini pravi način da se oslobodimo svih restriktivnih mjera, napisao je premijer Andrej Plenković na Twitteru.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježena 360 181 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 8 215 preminulo, ukupno se oporavilo 351 385 osoba od toga 74 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 3 273 osoba.

Do danas je ukupno testirana 2 161 431 osoba, od toga 4 055 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 2. srpnja utrošeno je 2 633 195 doza cjepiva. Dosad su 1 500 932 osobe cijepljene s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 1 132 263 primilo obje doze. Na dan 2. srpnja utrošene su 32 334 doze cjepiva.

Iz Stožera su još jednom apelirali na sve da se cijepe te objavili da se od danas maske neće morati nositi u zatvorenom prostoru, ali samo ako su ondje isključivo osobe koje posjeduju digitalnu COVID potvrdu.

- Mi samo ovime šaljemo jasnu poruku da će digitalne potvrde biti zamjena za nošenje maski u sve više situacija, istaknuo je Davor Božinović, načelnik Stožera civilne zaštite RH. 

- Pred nama je izbor ili cijepljenje ili će 'zimmer frei' ostati 'frei', djeca biti virtualna, starci biti zatvoreni, a mi ćemo sebi uskratiti mnogo toga i zato što se nismo cijepili ponovno ćemo puniti bolnice i groblja, rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Ministar rada Josip Aladrović komentirao je najavu da bi cijepljenje moglo biti uvjet za dodjelu potpora poduzetnicima. Kaže da treba razlikovati one koji se cijepljenjem odlučuju za borbu protiv epidemije od onih koji odbijanjem ugrožavaju i zdravlje građana i ekonomiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!