19:55 / 11.02.2022.

Autor: Dnevnik/HRT

Bilić o hakerima: Svakodnevno "čačkaju" po sustavu, to je digitalno normalno

Saša Bilić

Saša Bilić

Foto: HRT / HRT

Saša Bilić, predsjednik Uprave Apisa gostovao je u Dnevniku HTV-a i komentirao nedavni hakerski napad. Otkrio je da njihovi sustavi, softveri i stručnjaci zapravo svakodnevno evidentiraju pokušaji pristupa različitim aplikacijama koje se mogu kategorizirati kao hakerskim napadima. Srećom, kaže, za sada se uspješno nose s tim.

Bilić je rekao kako je moguće da haker uđe u sustav i ostane neko vrijeme neprimjetan pa je to nešto čega se struka najviše pribojava te najviše tehnoloških i ljudskih napora ulaže da bi takve situacije u što kraćem roku razjasnili, kako se ne bi dogodila šteta za državni informatički sustav. Zapravo je, kaže svakodnevica da netko "čačka" po sustavu, to je digitalno normalno.

- Hakerski napadi se događaju i događat će se, s tim u digitalnom svijetu moramo živjeti i što smo svjesniji, to ćemo se lakše boriti protiv toga - izjavio je.

Što se tiče ulaganja u zaštitu sustava, kaže da već neko vrijeme provode strategiju Vlade u smislu ulaganje u državnu informatičku infrastrukturu.

- Tu su podatkovni centri najnovije generacije, tu je informatička oprema koja je zadnji krik onoga što svjetski IT omogućava. Možemo reći da je Hrvatska digitalno neovisna država i važno je napomenuti da svi državni podaci, to jest podaci nas građana se čuvaju u Hrvatskoj, na hrvatskim serverima i o tome brinu domaći stručnjaci. Što nije slučaj u svim zemljama Europske unije - napomenuo je.

Naglasio je da podatkovni centri troše znatne količine električne energije, cijene tog resursa rastu i kada se takav jedan sustav konsolidira u nekoliko podatkovnim centrima, već se tu radi jedan zeleni učinak.

Inače, kaže, pad struje je izazov, ali svi su njihovi centri dizajnirani da budu autonomni, rade na baterijama, agregatima, to je, kaže, standard struke, bave se svim mogućim rizicima, jedan od njih je i nestanak električne energije.

Smatra da je edukacija ključna stvar i napominje da su ozbiljni sustavi tu kako bi vodili brigu o podacima.

- Pojedinci trebaju biti osviješteni i ne davati svoje lozinke bilo kome, niti podatke o karticama, bankovnim računima. Tu je rizična kupovina preko interneta, ali što smo svjesniji toga, to ćemo se bolje zaštititi - poručuje.

Posjetimo, prije dva dana A1, jedan od naših najvećih tele-operatora bio je na meti hakerskog napada u kojemu su ukradeni podaci 100 tisuća korisnika - imena i prezimena, adrese, OIB-i i telefonski brojevi. Iako je riječ o osobnim podacima, A1 još jednom poručuje korisnicima da nemaju razloga za brigu - no druge izjave nisu htjeli davati kako ne bi utjecali na tijek istrage.

I dalje traje intenzivna policijska istraga o hakerskom napadu, kao i nadzor koji provodi Agencija za zaštitu osobnih podataka. U nekim medijima pojavila se informacija da je, nakon što mu nije uplaćen traženi iznos, haker objavio podatke na darknetu - no nikakvih službenih potvrda o tome nema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!