07:52 / 01.09.2021.

Autor: I.H./Dobro jutro, Hrvatska/IMS/HRT

Biljan: Kada bi nas porezno rasteretili, mogli bi garantirati iste cijene

Otvaranje kafića

Otvaranje kafića

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Nakon gotovo 10 mjeseci možemo popiti kavu ili neko drugo piće u unutarnjem dijelu kafića.

- Devet mjeseci se nije mogla ujutro popiti kava u kafićima, no tome je došao kraj, javio je za Dobro jutro, Hrvatska Krešo Volarević.

Dražen Biljan, dopredsjednik Nezavisne udruge ugostitelja je rekao da ugostitelji moraju biti zadovoljni jer nakon 9 mjeseci kafići mogu raditi u zatvorenim prostorima.

- Daleko je to od mira i pravog zadovoljstva, dodao je.

Osvrnuo se na nova pravila, rekao je da nije ništa drugačije nego prošle zime.

- To su držanje distance među stolovima i između gostiju, te stavljanje maske na ulasku u zatvorene prostore, rekao je.

Biljan je objasnio da se s maskom mora doći do stola, a za vrijeme sjedenja za stolom, može se skinuti, no za svako ustajanje od stola, maska se mora vratiti. Smatra da su trebali biti ranije otvoreni, poput kolega iz restorana, te da je vrijeme za ukidanje svih mjera i prebacivanje na osobnu odgovornost.

Na pitanje bi li osoblje moglo imati problema s gostima koji su tvrdoglaviji, kaže da nisu ni ranije imali problema što se tiče poštivanje mjera.

- Svi smo se malo opustili ovo ljeto. Vrijeme je da osvijestimo da je COVID među nama i poštivanjem mjera ćemo zaštititi sebe i svoju okolinu, dodao je.

Apelira na kolege i goste da maksimalno poštuju mjere.

Što se tiče potpora, kaže da one moraju i dalje ostati.

- Punih 18 mjeseci vrlo otežano radimo, zadnja 2 mjeseca na Jadranu je dalo kisika našim kolegama na obali, ali što je s kontinentom? Potpore moraju i dalje ostati na razini kakve su bile, dodao je.

Osvrnuo se i na poskupljenja, ne može odgovoriti na pitanje hoće li dizati cijene jer su ulazni troškovi enormno narasli, a ugostitelji su previše porezno opterećeni.

- Kada bi nas porezno rasteretili, mogli bi garantirati da cijene ne bi dizali, rekao je Biljan.

Otvaranje kafića

Otvaranje kafića

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!