Gabrić: Inzistirati na COVID potvrdama i testiranju za događaje s više od 50 ljudi

19:15 / 23.07.2021.

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Damir Gabrić

Damir Gabrić

Foto: Dnevnik / HRT

Damir Gabrić, načelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, u kojoj je danas najviše novozaraženih koronavirusom u Hrvatskoj, rekao je večeras u HTV-ovu Dnevniku kako za sve događaje na kojima će sudjelovati više od 50 osoba treba inzistirati na testiranju i COVID potvrdama.

Stožer civilne zaštite predstavio je strože mjere koje će od ponedjeljka vrijediti za četiri dalmatinske županije, zatim Primorsko-goransku, Istarsku i dio Ličko-senjske - Karlobag, Senj i Novalju.

Gabrić je rekao da je i prije uvođenja novih mjera županijski stožer upozorio sve lokalne te da je u konstantnom dogovoru sa svim inspekcijskim službama, policijom i Ravnateljstvom civilne zaštite. Dodao je da su tri bitne odrednice novih mjera - da je što manje ljudi na događajima bez COVID potvrde, da se na njih stavi još veći naglasak te da lokalni i regionalni stožeri što više nadziru takve događaje.


- Mi smo s tim krenuli ima već tri puna tjedna tako da mislim da samo moramo nastaviti s tom aktivnošću i još više pojačati te mjere, poručio je Gabrić.


Gabrić je rekao da im je bitno da provedbu mjera nadgledaju službe koje mogu objekte staviti izvan rada.


- To su sve naše državne inspekcijske službe, inspektorat Ravnateljstva civilne zaštite i policija. Ali normalno je uz njih da jedinice lokalne samouprave pokrenu i svoja komunalna redarstva, koja također moraju sudjelovati u takvim nadzorima i jedan dio civilne zaštite koji će više edukativno upozoravati građane da ne smiju činiti ono što ne smiju, rekao je Gabrić.


Jučer je bio veliki test - utakmica na Poljudu, 11.000 prodanih ulaznica, na punktu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo od 1350 antigenskih testova dva pozitivna.


- To su dobre vijesti i to je dobar pokazatelj za ubuduće. Sva takva događanja preko 50 osoba, trebamo inzistirati na tome da bude testiranje, da budu COVID putovnice, rekao je Gabrić.


Gabrić je rekao i da je na jučerašnjem sastanku s još tri načelnika dalmatinskih stožera bilo više tema, a jedna od glavnih bila je nadzor i provođenje mjera.


- Nema nikakve svrhe da jedna županija, primjerice, zabrani nekakva događanja ako će se u susjednoj općini, koja pripada drugoj županiji, ista takva događanja odvijati, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!