Bivša tvornica Torpedo postaje edukativna radionica

04.12.2021.

07:00

Autor: Iva Črnjar Ivančan/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Edukativna radionica Torpedo

Edukativna radionica Torpedo

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Rijeci je danas svečano otvorena Edukativna radionica Torpedo, u istoimenoj bivšoj riječkoj tvornici. Nekad derutna, a danas moderno uređena industrijska hala postaje prostor gdje će studenti Pomorskog fakulteta stjecati svoja praktična znanja.

Prvi je put u svojoj 70 godina dugoj povijesti Pomorski fakultet u Rijeci dobio svoju morsku priču - u lučici 500 kvadrata za plovila, a odmah prekoputa, u bivšoj tvornici Torpedo - 700 četvornih metara za edukaciju.


- Ovo je naš izlaz na more, iz centra grada, naše Studentske ulice kojoj smo zahvalni, ali dolazimo na more, uz more. Tu je sve ono što treba jednom studentu kad dođe na mjesto rada u nacionalnoj ili međunarodnoj plovidbi, apsolutno ima stručno znanje za primjenu u praksi, rekao je Alen Jugović, dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci.


Kako je izgledalo nekad, a kako danas - najbolje opisuje slika. Gotovo dvije godine trajalo je uređivanje prostora vrijedno 4 milijuna kuna, koji će koristiti studentima za stjecanje praktičnoga znanja.


- Mi naučimo teorijski dio, međutim, jako je važan taj segment prakse. Dosad smo odrađivali na nautičkom simulatoru, imali organizirane posjete brodovima u riječkoj luci. Sada ćemo moći uživo ovdje raditi na opremi, rekao je student Alen Mataić.


Tu je policijski brodski motor, tu su i dronovi za podvodna i zračna snimanja, tokarski stroj, infracrvene kamere. Oprema će i dalje stizati, kao i studenti koji će ovdje imati dio nastave.


- Planiramo normalno smjerove nautike, brodostrojarstva, elektronike, one naše brodske smjerove. Mi svake godine upisujemo otprilike 150 takvih studenata. Već ubacujemo tu opremu ovdje, učionice su spremne, rekao je Vlado Frančić, prodekan za stručno usavršavanje i razvoj.


Uz otvorenje održana je i svečana sjednica Pomorskog fakulteta, uoči dana svetog Nikole, zaštitnika pomoraca, a sve uz poruku - znanjem plovimo svijetom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!