Bivši logoraši svjedoče na suđenju potpukovniku bivše JNA

11.05.2023.

19:59

Autor: Marina Gantar/Dnevnik/HRT/IMS

Vojislav Medić

Vojislav Medić

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Na osječkom Županijskom sudu traje suđenje potpukovniku bivše JNA Vojislavu Mediću, koji je uhićen u lipnju prošle godine na granici sa Srbijom zbog optužbe za ratni zločin protiv zarobljenika u logorima Staićevo, Sremska Mitrovica i Niš. U tijeku je svjedočenje logoraša.


Na suđenju šokiraju izjave svjedoka da je Vojislav Medić u ljeto 1991. obišao prvu crtu obrane Vukovara predstavljajući se kao pomoć iz Zagreba, a saznanja do kojih je tada došao poslije je iskoristio kao ispitivač u srpskim koncentracijskim logorima.

- Taj dotični gospodin bio je kod Blage u kući na sastanku i ja sam došao tamo i vidio sam ga.  Nije on jedini došao u Vukovar, došla su njih još trojica, rekao je Mladen Roguljić, svjedok i žrtva, vukovarski branitelj i logoraš srpskih koncentracijskih logora. 

O zvjerskim mučenjima koja je provodio kao nalogodavac i ispitivač u logorima svjedoče tada zarobljeni vukovarski branitelji. Mladena Roguljića ispitivao je na nekadašnjoj farmi Staićevo pretvorenoj u logor.

- Kad sam ušao tamo, kod njega gore, prvi njegov razgovor, priča je bila - što ti se desilo? Bio sam sav crn od batina, kazao je Roguljić.

Vukovarski branitelj Vlado Lulić svjedočio je o zlostavljanju u Srijemskoj Mitrovici.

- Kad sam došao u prostorije u Sremskoj Mitrovici je bilo ispitivanje u velikoj učionici. Onda se on meni predstavio kao Vojislav Medić, kazao je Lulić.

Nakon iskaza kojima Medić nije bio zadovoljan slijedile su batine i mučenja, često je, kaže, morao leći preko stolice.

- Zaleti se punom snagom i on mene udara po križima, svjedoči Lulić.

Na ispitivanju kod Vojislava Medića Vlado Lulić bio je više puta. Početkom srpnja 1992. iz Srijemske Mitrovice odveden je na ispitivanje u Vojni istražni sud u Beograd.

- I tu je bio taj Vojislav Medić koji me ispitivao zbog više raznih izmišljenih djela, kaže Lulić.

Odvjetnik Vojislava Medića tvrdi da se sudi pogrešnoj osobi.

- Od prvog ispitivanja optuženi se poziva na alibi da je sve vrijeme bio istražni sudac vojnog suda u Beogradu, da nikad nije bio u to vrijeme u Vukovaru u tim okolnostima i isto tako da nikad nije ispitivao nikoga u logorima, tvrdi Tomislav Filaković, odvjetnik Vojislava Medića.

U nastavku suđenja svjedočit će i drugi bivši zatočenici srpskih koncentracijskih logora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!