Bivši načelnik Čeminca ponovno na meti istražitelja

30.03.2023.

12:37

Autor: Hina/HRT/R.S.

Zlatko Pinjuh

Zlatko Pinjuh

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Bivši načelnik baranjske općine Čeminac Zlatko Pinjuh ponovno se našao na meti istražitelja policije i Uskoka koji su pretresali prostorije koje koristi Pinjuh, ali i još neki suosumnjičenici.

Među ostalim, pretraživana je Pinjuhova kuća u baranjskom mjestu Grabovac, ali i knjigovodstveni servis njegove nevjenčane supruge u Osijeku.

Pinjuh je krajem listopada 2022. pušten iz istražnog zatvora u kojem je u travnju završio zbog sumnje da je zlouporabio položaj na štetu općine. Uhićen je 21. travnja u istrazi kojom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Marko i Ivan, zaposlenica općine zadužena za knjigovodstvo te zaručnica njezina sina.

Uz ostalo, Pinjuh je osumnjičen da je kao načelnik Čeminca zatražio od dvoje zaposlenika općine da, kao svjedoci u kaznenom postupku koju se vodi protiv njega, lažno iskazuju u njegovu korist te im prijetio otkazom ako to ne učine.

Tužiteljstvo ga tereti i da je 28-godišnjakinji, inače zaručnici sina 51-godišnjakinje koja je načelnikova izvanbračna supruga, omogućio subvencioniranje stambenog kredita za kupnju stana, naloživši da joj se isplaćuje iznos u visini 75 posto mjesečne rate kredita.

U lipnju 2022. podnio ostavku


Uskok je u siječnju 2021. pred osječkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv tadašnjeg načelnika Pinjuha, njegovih sinova Marka i Ivana te još dvije osobe, zbog zlouporaba u sufinanciranju stambenih kredita Pinjuhovim sinovima, kojima je općina navodno oštećena za više od 231 tisuću kuna.

Nakon što je u lipnju 2022. podnio ostavku na dužnost načelnika kako bi izašao iz pritvora, na izvanrednim izborima u rujnu za novog načelnika Čeminca izabran je nezavisni kandidat Danijel Rešetar, ali Pinjuhova Hrvatska narodna lista i dalje ima većinu u Općinskom vijeću s devet od ukupno 14 vijećnika.

Vlada je sredinom veljače imenovala povjerenicu za Čeminac i raspustila Općinsko vijeće jer nije donijelo proračun ili odluku o privremenom financiranju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!