Bivši načelnik općine Čeminac Zlatko Pinjuh ostaje u pritvoru

05.07.2022.

13:43

Autor: Hina/A.P.C.

Uhićenje Zlatka Pinjuha u travnju 2022.

Uhićenje Zlatka Pinjuha u travnju 2022.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL / Davor Javorovic/PIXSELL

Sudac istrage Županijskog suda u Osijeku odbio je prijedlog obrane za ukidanjem pritvora bivšem načelniku baranjske općine Čeminac Zlatku Pinjuhu. Sudac istrage ostavio je na snazi pravomoćno rješenje o produljenju istražnog zatvora, jer se nisu u bitnome promijenile okolnosti zbog kojih je istražni zatvor po tom osnovu Pinjuhu i određen.

Nakon što je Zlatko Pinjuh podnio pismenu ostavku na dužnost općinskog načelnika, obrana je predložila ukidanje istražnog zatvora, smatrajući kako više ne postoji bojazan od ponavljanja kaznenog djela.


Glasnogovornik osječkog Županijskog suda Suda Miroslav Rožac rekao je kako se Pinjuha, osim za kaznena djela koja je činio kao načelnik općine, tereti i za kazneno djelo sprječavanja dokazivanja, te je sudac istrage odbio prijedlog za ukidanjem pritvora, smatrajući kako i dalje postoji mogućnost od ponavljanja toga i drugih kaznenih djela koja nisu isključivo vezana uz obavljanje dužnosti općinskog načelnika.


Dodao je kako je protiv okrivljenika i dalje na snazi rješenje o produljenju istražnog istražnog zatvora od 27. svibnja, kojim mu je pritvor produljen za dva mjeseca,


Zlatko Pinjuh je uhićen 21. travnja ove godine, u istrazi kojom su obuhvaćeni njegovi sinovi Marko i Ivan, zaposlenica općine Čeminac, zadužena za knjigovodstvo te zaručnica njezina sina.


Uskok ih tereti za kaznena djela sprječavanja dokazivanja, zloporabu položaja i ovlasti, poticanje na zloporabu položaja i ovlasti te pomaganje u tom kaznenom djelu.


Uskok je u siječnju 2021.  pred osječkim Županijskm sudom podigao optužnicu protiv načelnika Čeminca Zlatka Pinjuha, njegovih sinova Marka i Ivana te još dvije osobe, a tereti ih se za zlouporabe u sufinanciranju stambenih kredita Pinjuhovim sinovima, kojima je općina oštećena za više od 231 tisuću kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!