Bivši požeški gradonačelnik i njegov zamjenik nepravomoćno osuđeni

07.04.2023.

10:42

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Bivši požeški gradonačelnik i njegov zamjenik nepravomoćno osuđeni

Bivši požeški gradonačelnik i njegov zamjenik nepravomoćno osuđeni

Foto: Davor Javorovic / Pixsell

Bivši gradonačelnik Požege Darko Puljašić i njegov nekadašnji zamjenik Mario Pilon - nepravomoćno su osuđeni na zatvorske kazne na osječkom županijskom sudu zbog trgovanja utjecajem. 

Obojica su dobila po godinu i dva mjeseca zatvora - šest mjeseci kazne bezuvjetno, a osam mjeseci uvjetno na dvije godine, ako ne počine novo kazneno djelo. 

Podsjetimo, optuženi su da su tijekom siječnja 2020., koristeći autoritete gradonačelnika i dogradonačelnika te predsjednika skupštine požeškog poduzeća Komunalac, zatražili od direktora tog poduzeća Josipa Viteza da pogoduje točno određenim izvođačima u postupku javne nabave za izradu energetskih certifikata i glavnih projekata za energetsku obnovu stambenih zgrada kojima upravlja ta tvrtka.

U Uskoku tvrde kako su Puljašić i Pilon tražili od Viteza da Komunalac, u postupku nabave za svaku pojedinu stambenu zgradu, uputi pozive za dostavljanje ponuda za energetsku obnovu onim ponuditeljima na koje ga oni upute, a da će ti ponuditelji u skladu s dogovorenim osigurati još dvije ponude drugih ponuditelja.

Ističu i kako su optuženi pritom naveli da će ponuditelji svoje ponude međusobno uskladiti, tako da najpovoljniji budu upravo oni izvođači koje su oni odredili, pri čemu bi se postigle najviše dopuštene cijene koje za sufinanciranje prihvaća Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U tužiteljstvu navode i da je Vitez takav zahtjev odbio te je tijekom 2020. proveo javni natječaj suprotno njihovom traženju.

- Županijski sud u Osijeku danas je objavio presudu protiv optuženog Darka Puljašića i Marija Pilona gdje su isti oglašeni krivima zbog kaznenog djela trgovanja utjecajima. Naime, tijekom postupka je utvrđeno da su navedeni optuženici koristeći svoj utjecaj i društveni položaj zahtijevali od direktora tvrtke Komunalac da u postupku energetske obnove stambenih zgrada budu izabrani točno određeni izvođači, izjavio je Davor Mitrović, glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!