Bjelovarski branitelji protiv biste generala Stipetića na Barutani

30.03.2023.

12:46

Autor: HRT/Hina

Petar Stipetić, arhivska fotografija

Petar Stipetić, arhivska fotografija

Foto: HTV / HRT

Odbor za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji Grada Bjelovara i braniteljske udruge protive se postavljanju biste generala Petra Stipetića na Spomen-području Barutana, izvijestili su na zajedničkoj konferenciji za novinare. Postavljanje biste generala Stipetića na spomen-području Barutana iniciralo je Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije (DOHVT), a branitelji tvrde da su za inicijativu doznali iz medija.

Čim smo iz medija doznali za tu inicijativu, Odbor za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji Grada Bjelovara žurno je sazvao sastanak sa svim udrugama proizašlim iz Domovinskog rata. Na tom sastanku donesen je jednoglasan zaključak da bisti generala Stipetića nije mjesto na Barutani jer tamo nisu ni biste branitelja koji su tamo položili svoje živote, pojasnio je predsjednik Odbora Igor Crnomarić.

Kada vam se jave obitelji upravo tih heroja da se na Barutani događa nešto što ih smeta, onda je vrijeme da se reagira, što je Odbor i učinio, rekao je Crnomarić te dodao da branitelji nemaju ništa protiv generala Stipetića i njegovih zasluga u Domovinskom ratu, no smatraju da Spomen- područje Barutana nije primjereno za postavljanje njegove biste. Branitelji također predlažu da upravljanje Spomen-područjem Barutana, kojim trenutno upravlja DOHVT, od sljedeće godine preuzme Gradski muzej Bjelovar.

'Barutana mjesto pijeteta poginulim bjelovarskim braniteljima'  


Gradonačelnik Dario Hrebak podržao je bjerovarske branitelje koji su protiv inicijative DOHVT-a o postavljanju biste generala Stipetića na Spomen području Barutane, rekavši da branitelji nisu protiv Stipetića nego je Barutana mjesto pijeteta poginulim bjelovarskim domoljubima. Hrebak je rekao kako DOHVT koji trenutno upravlja Spomen-područjem Barutana, nije uputilo Gradu Bjelovaru službeni zahtjev za postavljanje biste na području Barutana.

Dodao je kako je "DOHVT na Barutani počelo raditi dobre stvari koje smo svi podržali, uključujući i sve braniteljske udruge".  Međutim, dodao je, "ljuti me što su se neke stvari počele raditi bez znanja Grada Bjelovara. Grad je institucija koju treba poštivati i red je da se pita Grad, ne ulazeći u to je li inicijativa dobra ili nije, komentirao je Hrebak.

'Bista generala Stipetića u Stalnom postavu Muzeja Domovinskog rata'


Naglasio je kako se bjelovarski branitelji ne protive generalu Stipetiću i njegovu doprinosu u Domovinskom ratu, nego ukazuju što bi Barutana trebala biti. Smatra da bi bista generala Stipetića trebala biti postavljena u Stalnom postavu Muzeja Domovinskog rata, koji se nalazi u Nazorovoj ulici. Na pitanje treba li Spomen-područjem Barutana upravljati Gradski muzej Bjelovar, kao što to zahtijevaju braniteljske udruge, Hrebak je odgovorio da će razgovarati s jednima i drugima, te da mu se čini da je granica prijeđena.

- Razumijem branitelje jer kod njih postoji određena sumnja što će sljedeće biti na repertoaru DOHVT-a. Grad im je dao prostor na upravljanje, ali do određenih granica, a granica je na ovaj način prijeđena. Rekao bih da je to bilo nevješto napravljeno, tako se to ne radi. Sjest ću s jednom i drugom stranom, ali u ovom trenutku čini mi se da su stvari otišle predaleko, zaključio je Hrebak.

Spomen-područje Barutana je spomen za poginule i stradale bjelovarske branitelje u obrani grada 29. rujna 1991. na sjeverozapadnom dijelu Bjelovara. Nalazi se na ulazu u grad u šumi Bedenik i nazivaju je 'bjelovarskom Hiroshimom'.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!