Bjelovarsko-bilogorska županija: Na testiranje se čekalo jer je nestalo reagensa

31.10.2021.

19:55

Autor: Dnevnik HTV-a/HRT/IMS

Vršiteljica dužnosti ravnateljice Opće bolnice Bjelovar dr. mrd., spec. ped. Ivanka Fehir-Radanović

Vršiteljica dužnosti ravnateljice Opće bolnice Bjelovar dr. mrd., spec. ped. Ivanka Fehir-Radanović

Foto: Dnevnik HTV-a / HRT

Novi dnevni rekord u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji - čak 190 zaraženih. Raste i broj pacijenata na COVID odjelu bjelovarske Opće bolnice. Stanovnici te županije pitaju se zašto se poprilično dugo čeka na testiranje, ali i nalaze. Zapravo je nestalo reagensa za testiranje, pa su uzorci slani u zagrebačku kliniku "Fran Mihaljević", javila je novinarka Suzana Balen za Dnevnik HTV-a.

Stoga je 190 novozaraženih zapravo rezultat dva dana testiranja.

Vršiteljica dužnosti ravnateljice Opće bolnice Bjelovar dr. mrd., spec. ped. Ivanka Fehir-Radanović, za Dnevnik HTV-a rekla je da su od jučer ponovno u pogonu.

- Od jučer je ponovno reagens ovdje kod nas u bolnici, tako da smo nastavili s redovnim testiranjem. Napravili smo 170 uzoraka jučer u Bjelovaru, od kojih imamo negdje 79 pozitivnih.

Danas je nastavljeno testiranje, kazala je.

- Moramo naglasiti da smo sada na vrhuncu četvrtog vala i da je ovo pandemija. Bili smo pripremljeni na ovo, znači smo da će doći do toga. Naručili smo dosta reagensa, ali je povećan broj oboljelih, a onda i testiranih, objasnila je.

Na pitanje kakva je klinička slika pacijenata u bolnici, kojih je 48, od toga šestero na respiratoru, odgovara:

- Povećanjem broja oboljelih povećava se svakodnevni broj pacijenata na našem COVID odjelu. Morali smo žrtvovati pojedine odjele, kao cijele odjele ortopedije i urologije, a sada i dio interne i kirurgije kako bi smjestili sve pacijente koji zahtijevaju bolničko liječenje. Bjelovarska je županija s relativno niskom procijepljenošću, 44%, i još je županija koja ima jako veliki broj starog stanovništva, tako da svaki dan imamo sve veći priljev pacijenata starije dobi koji zahtijevaju bolničko liječenje, kazala je.

Što s onima koji imaju simptome, a nemaju još nalaze?

- Ostanite kod kuće. Ako imate simptome, izolirajte se. Ako su ti simptomi jači, potrebno je javiti se svom liječniku opće prakse, koji će onda u dogovoru s pacijentom prosuditi što napraviti dalje - kada je potrebno testirati, jer nije potrebno testirati odmah, može se testirati i kasnije. Prerano testiranje može biti lažno negativno, kazala je upozorivši da je testiranje samo dijagnostika i da moramo biti svi strpljivi i odgovorni.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!