Splitski liječnik: Ne pravite se previše pametni, cijepite se

31.10.2021.

19:06

Autor: Mariola Milardović Perić/Dnevnik HTV-a/HRT/IMS

doc. dr. sc. Božidar Duplančić, dr.med. iz Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje KBC-a Split

doc. dr. sc. Božidar Duplančić, dr.med. iz Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje KBC-a Split

Foto: Dnevnik HTV-a / HRT

Uz znatan udio necijepljenih potpuno je jasno da se ubrzani rast broja zaraženih itekako odražava na popunjenost bolničkih kapaciteta, zbog čega se otvaraju novi COVID odjeli, među ostalim i u splitskoj bolnici.

I danas su se nažalost dva života ugasila u jednoj od njenih soba. Iz sata u sat, godinu i pol, na jedinici intenzivnog liječenja COVID odjela traje bespoštedna bitka medicinskog osoblja s virusom - za svaki udah.

- Umorili su se, naravno da jesu, ali nema stajanja, svaki novi bolesnik je novi izazov, traži maksimalnu skrb i psihički to nije lako, govori za HTV Ivanka Ercegović, mag. med. techn., glavna sestra KBC-a Split.

Još im je teže otkako je cjepivo svima dostupno, a među Dalmatincima otpor.

- Prije nego ih stavimo na strojno prodisavanje, na pitanje "zašto kolega doktore, zašto profesore", jer ima i sveučilišnih profesora koji se nisu cijepili, jednostavno nema suvislog odgovora, razočaran je doc. dr. sc. Božidar Duplančić, dr.med., iz Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje KBC-a Split.

Zaraza bukti. Danas je u Splitsko-dalmatinskoj županiji 337 novooboljelih, 106 na bolničkom liječenju. Dnevno je na hitnom prijmu devedesetak pacijenata, mnogi u bolnici i ostanu.

- Ali zaista devedeset posto je necijepljenih. Mali postotak oboljelih cijepljenih su pacijenti s komorbiditetima, kaže prof. prim. dr. sc. Ivo Ivić, dr.med., predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Do sada se u splitskoj bolnici liječilo 5000 COVID bolesnika, na respiratoru ih je završilo više od petsto. Sve mlađi obolijevaju, najmlađem tek je godina dana. Popunjeno je osamdeset posto predviđenog COVID odjela.

- Kako raste broj, tako raste i broj kreveta, mi ćemo se po potrebi širiti, ali će zato patiti drugi odjeli, no kreveta će uvijek biti, poručuje Ivić. Smatra da bi, ako bi se cijepili u dvadesetak dana, mogli imati mirniju zimu, a "ovako će se morati boriti".

- Već sada nam je veliki broj respiratora zauzet, ne znam što će biti ako se nastavi ovako, dodaje Duplančić.

Nadu ipak ulijevaju jutrošnje scene. Unatoč produljenom vikendu, bio je red pred splitskim nastavnim Zavodom za javno zdravstvo. U dva dana cijepilo se 300 građana, a mogu i sutra do podneva.

Poruka onih koji spašavaju živote je jasna.

- Ponovio bih kao netko tko nema dionice niti jedne farmaceutske tvrtke koja proizvodi cjepiva - nemojte filozofirati, nemojte se praviti previše pametni. Jer da ste pametni, cijepili biste se svi - poručuje Božidar Duplančić.

Jer COVID se ne događa nekom drugom, nego svima nama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!