Zvjezdana Blažić: Doba jeftine hrane je iza nas

10.03.2022.

20:01

Autor: Dnevnik/HRT/E.L.S.

Zvjezdana Blažić

Zvjezdana Blažić

Foto: HRT / HRT

Turbulencije na tržištu hrane globalno su vrlo velike, no Hrvatska je u glavnim prehrambenim proizvodima i u kulturama poput žitarice i uljarice samodostatna, proizvodi značajno veće količine nego što su naše potrebe - izjavila je u Dnevniku HTV-a Zvjezdana Blažić, savjetnica za poljoprivredno-prehrambenu industriju.

Proizvodimo, kaže 1 i pol puta više pšenice nego što trebamo i otprilike dvostruko više kukuruza. Jesenska sjetva je dobro prošla pa možemo očekivati dobru proljetnu sjetvu i nakon toga bi trebali popuniti i naše rezerve.

Na pitanje je li potrebno stvaranje zaliha u ovom trenutku, Blažić je odgovorila da je vrlo dobro što je Vlada odlučila napraviti određene zalihe. U ovom trenutku najviše bi bilo neophodno suncokretovo ulje i općenito biljna ulja, svinjsko meso, gdje zadovoljavamo tek 50 posto vlastitih potrebe, te sirovo mlijeko gdje također namirujemo samo 50 posto svojih potreba. Inače, kaže, proizvodimo dovoljne količine piletine, jaja, imamo 70 posto samodostatnost što se tiče govedskog i junećeg mesa.

Osvrnula se i na povećane cijene na svjetskim burzama, kaže da su one enormno narasle.

- U ovom tjednu se bilježi rast cijena pšenice za 55 posto u odnosu na tjedan prije početka invazije. Već prije toga su cijene bile na visokim razinama, najvišim u zadnjih 10 godina, sada smo na povijesno visokim cijenama i poskupljenje nas neće mimoići. S druge strane iz niza razloga imamo jako velike udare na proizvodnju hrane i mislim da moramo biti svjesni da doba jeftine hrane je ipak iza nas - ocijenila je Blažić.

Situacija je sada, kaže, vrlo nepredvidljiva, ali sve upućuje na to da će cijene rasti.

- Mjere koje je Vlada poduzela sigurno će malo ublažiti sve to, ali vjerujem da će biti još određene socijalne mjere jer potrošačka moć naših građana je relativno mala, ipak potrošnja hrane zauzima preko 20 posto našeg kućnog proračuna - zaključila je Blažić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!