Blažinkov (HUBOL): Zašto Zadravec nije iznijela optužbe prije tri godine?

21.05.2021.

09:07

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Željko Blažinkov

Željko Blažinkov

Foto: Studio 4/IMS / HRT

V. d. ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice Zoran Vatavuk u srijedu je razriješio dosadašnju predstojnicu Zavoda za radiologiju Dijanu Zadravec ocijenivši da je njezino vođenje zavoda rezultiralo ozbiljno narušenim međuljudskim odnosima i velikim odljevom kadrova. Nakon smjene Zadravec je ustvrdila da je "koruptivna hobotnica privremeno pobijedila" i u medijima iznijela optužbe protiv više liječnika iz Vinogradske bolnice zbog rada u privatnim klinikama čiji su vlasnici.

- Optužbe prof. Zadravec će se najvjerojatnije rješavati na sudu, a je li to istina - ja nisam dovoljno upućen, komentirao je jutros u emisiji Studio 4 HTV-a Željko Blažinkov, član Izvršnog odbora HUBOL-a. Ocijenio je da je Zadravec "iznijela niz optužbi u pokušaju branjenja svoje pozicije, a koliko su one točne - to trebaju utvrditi institucije". Ponovio je još jednom da je za vrijeme njezina mandata iz KBC Sestre milosrdnice otišlo 17 radiologa.

- Što je velik broj, a uz to je jednu kliniku, koja je sastavnica njezinog Zavoda za radiologiju, ostavila na jednom, odnosno dva radiologa i tamo posao ne može funkcionirati. Imali smo prosvjed većine djelatnika Klinike za tumore, tako da definitivno mogu reći da njen rad nije bio dobar, zaključio je, dodavši kako je trebalo imati uvid u kvalitetu njenog rukovođenja.

Istaknuo je da rukovoditi znači stvarati stimulativnu atmosferu, a ne razarati međuljudske odnose, što je ona, kako kaže, uspješno radila.

- Ona barata mnogim optužbama, no ja bih bio sretniji da je ona kao cijenjena profesorica i radiologinja te optužbe iznijela prije tri godine, kaže i pita. "Ako je imala ta saznanja, zašto ih nije rekla tada svom ravnatelju i ministarstvu, nego ih iznosi tek sada kada je njezina pozicija dovedena u pitanje?".

Dopunski rad reguliran pravilnikom

Istaknuo je da je dopunski rad liječnika u privatnim ustanovama reguliran pravilnikom o dopunskom radu i on ima šest kriterija na osnovu kojih ravnatelj odobrava dopunski rad.

- Prvi i osnovni kriterij je da zdravstveni radnik koji traži dopunski rad mora savjesno ispunjavati zadaće na svom redovnom poslu, naglasio je.

Na pitanje tko kontrolira pridržavaju li se liječnici tih kriterija i je li to na razini diskrecijskog prava svakog ravnatelja, Blažinkov je rekao kako za dozvolu za dopunski rad treba najprije dobiti dozvolu od nadređenog i ravnatelja koji su upućeni obavlja li netko svoj rad dobro i u redovnom radnom vremenu.

Blažinkov govori da se cijelom ovom situacijom narušilo povjerenje u zdravstveni sustav, ali da takve optužbe i svima koji rade u zdravstvenom sustavu nisu ugodne, zato što smatra da većina kolega radi savjesno i svjesno, a manji dio onih koji nisu takvi treba izdvojiti i detektirati.

Problem je u sustavu naručivanja gdje imamo pacijente koji se naručuju u više ustanova istovremeno te termini propadaju i liste se zagušuju. Rekao je kako misli da bi se tu trebao dovesti red koji se već dugi niz godina najavljuje.

Na pitanje postoji li u EU ovakvo preplitanje privatnog i državnog zdravstvenog sektora, Blažinkov je odgovorio potvrdno i naglasio kako u državama EU nije čuo za liječnike koji rade u državnim i privatnim klinikama, da su nesavjesni i da ciljano preusmjeravaju svoje pacijente u privatne klinike.

- Ako se to u EU može urediti kako ne bi postojale takve optužbe, smatram da se i kod nas to urediti, naglašava.

Odobrenja za dvojni rad se odobrava na godinu dana i kako kaže, nema saznanja da je itko nastavio svoj rad privatno, bez dopuštenja nadležnih.

Cijepljenje zaštita za budućnost

Što se tiče cijepljenja, smatra da će nas procjepljivanje zaštititi za u buduće i to je put koji nas vodi početku normalnog života.

- Što više budemo cijepili građanstvo, doći ćemo do manjeg broja umrlih i popuštanju mjera, a s tim i normalnog života, rekao je Blažinkov.

Rekao je kako je hrvatski zdravstveni sustav zreo je za niz strukturnih reorganizacija o kojima se govori već u nizu prošlih Vlada.  

- U budućem razdoblju čeka nas mnogo posla i za nas liječnike, ali i za ministarstvo te premijera, kako bi se neka stvari postavile na zdrave noge, zaključio je Blažinkov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!