07:16 / 27.09.2018.

Autor: D.M./M.M./Hina

Blažu Curiću određen jednomjesečni pritvor

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vozaču ministra poljoprivrede Blažu Curiću, osječki Županijski sud odredio je jednomjesečni pritvor. To je tražio USKOK zbog mogućeg utjecanja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela.
Vozaču ministra poljoprivrede Blažu Curiću, osječki Županijski sud odredio je jednomjesečni pritvor. To je tražio USKOK zbog mogućeg utjecanja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela.

Vozač ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i kum Milijana Brkića uhićen je pod sumnjom da je Franji Vargi dojavio kako mu se sprema uhićenje zbog izrade lažnih SMS-ova.

- Curića USKOK tereti za poticanje na sprječavanje dokazivanja
- Uhićen vozač ministra Tolušića i kum Milijana Brkića - reakcije

Curićev odvjetnik Krešimir Vilajtović izjavio je novinarima nakon ročišta kako je njegovom klijentu istražni zatvor određen zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, jer je Uskok u postupku najavio ispitivanje četiri svjedoka te zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. Dodao je kako je "sasvim izvjesno" da će uložiti žalbu na rješenje o određivanju pritvora Curiću, ali na upit novinara nije želio otkriti o kojim se svjedocima radi, a zbog tajnosti istrage.Sudac istrage je aspolutno prihvatio svu argumentaciju Uskoka u pogledu osnovane sumnje te u pogledu opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela i odredio istražni zatvor od mjesec dana,  kazao je zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković, koji također nije želio otkriti identtiet svjedoka, kazavši kako je "istraga nejavna".Na opasku novinara da se ministar Tomislav Tolušić u izjavi medijima već odrekao njegovog klijenta čestitajući MUP-u i DORH-u, Curićev odvjetnik kazao je novinarima pred zgradom Suda kako ne komentira bilo kakve političke izjave, niti ga politika uopće interesira, već gleda svoju struku i svoj posao.

Na upit znači li njegova jučerašnja izjava o težini kaznenog djela koje se Curiću stavlja teret da ne pobija da je njegov klijent obavio sporni telefonski poziv Vilajtović je odgovorio: U ovoj fazi postupka pobijamo sve, ali govorim i o nomenklaturi kaznenih djela, jer ovdje se radi o ne baš značajnom djelu, s obzirom na visinu predviđene kazne.

Curić se jučer našao pod istragom zbog sumnje da je Vargu 20. rujna telefonom upozorio da se protiv njega vodi kriminalističko istraživanje te mu rekao da izbriše sve poruke, brojeve i druge sadržaje. No, Varga prije uhićenja to, navodno, nije uspio učiniti.

Na Županijskom sudu potvrdili su da je Varga u međuvremenu počeo štrajk glađu, motiviran željom da se tako ubrza istražni postupak protiv njega. Napominju kako je Varga pod medicinskim nadzorom, a u slučaju da mu se pogorša zdravstveno stanje, pomoć će mu se pružiti i u zatvorskoj bolnici.
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!