Bljesak: 500-tinjak km2 u manje od 32 sata

19:07 / 01.05.2020.

Autor: Eugen Husak/Dnevnik/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Operacija Bljesak počela je na današnji dan prije točno 25 godina, u 5 sati i 21 minutu snažnim udarima iz tri smjera.
U jednoj od najvećih pobjeda u Domovinskom ratu, u manje od 32 sata, 7200 hrvatskih vojnika i policajaca oslobodilo je oko 500 četvornih kilometara okupiranog područja - 25. je obljetnica Bljeska, vojno-redarstvene operacije kojom je oslobođena zapadna Slavonija.

Obilježena 25. obljetnica vojno-redarstvene operacije "Bljesak"Čitanjem imena 51 poginulog branitelja Hrvatska se u Okučanima još jedanput poklonila svojim herojima koji su u operaciji Bljesak za slobodu domovine dali život. 

Operacija Bljesak počela je na današnji dan prije točno 25 godina, u 5 sati i 21 minutu snažnim udarima iz tri smjera. 

No vojna prevaga postignuta je nekoliko sati prije, kada su u strogoj tajnosti vlakom iz Našica na prvu crtu bojišta u Novsku dopremljeni tenkovi koji su gotovo iz vagona krenuli u napad.

- Za nas je to bio jedan poseban izazov, stvoriti moment iznenađenja i na neki način sve one protuoklopne snage protivnika koje su bile locirane na istočnoj strani dovesti u situaciju da ih iznenadimo, prisjeća se Krešimir Maras, sudionik operacije Bljesak.

I uspjelo je. Pod naletima tenkova i hrvatskih MiG-ova, pri čemu je poginuo pukovnik Rudolf Perešin, srpska se obrana raspala. Drugog dana operacije Hrvatska vojska pobjednički je ušla u Okučane.

U manje od trideset i dva sata, hrvatske snage oslobodile su oko 500 četvornih kilometara okupiranog područja. 

Osloboditeljima zapadne Slavonije kod spomen-obilježja "Kristalna kocka vedrine" u Okučanima počast su odala braniteljska i najviša državna izaslanstva. U Okučane su došli i ministri branitelja, obrane i unutarnjih poslova te mnogobrojni sudionici operacije. 

- Hrvatska vojska je stvarno vojska svojeg naroda i hrvatski narod može biti s pravom ponosan na nju, kaže Marijan Mareković, sudionik operacije Bljesak.

Za razliku od poražene srpske vojske, koja je zbog vojnog poraza ubrzo kukavički raketirala Zagreb, pri čemu je poginulo sedmero civila.

Zajedničku molitvu predvodio je vojni ordinarij Jure Bogdan koji je istaknuo da su branitelji u temelj hrvatske neovisnosti  u Bljesku  ugradili ono najvrednije - svoje živote. 

- Zahvalni smo njima što su nam svojom hrabrošću i žrtvom pribavili slobodan i siguran dom Hrvatsku, rekao je.

Svečanost obilježavanja obljetnice Bljeska u Okučanima završena je uz zvuke slavonske tambure i još jednu veliku zahvalu braniteljima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!