19:20 / 03.04.2021.

Autor: HRT/Dnevnik/V.B.

Bogdanović: Trebalo je dodatno vještačenje prije vraćanja djevojčice u obitelj

Zvjezdana Bogdanović, načelnica Sektora za razvoj socijalnih politika

Zvjezdana Bogdanović, načelnica Sektora za razvoj socijalnih politika

Foto: HRT / Dnevnik

Najprije želim izraziti žaljenje i najstrože osuditi svaki oblik zlostavljanja u obitelji, posebice kad se radi o djeci. Teško je prihvatiti činjenicu da se ovako nešto moglo dogoditi. Osuđujemo i svaki oblik propusta u našim ustanovama, u ovom slučaju u centru Nova Gradiška, jednim dijelom je već utvrđen, znamo koje su se sankcije dogodile. Utvrđivat će se do najsitnijih detalja jesu li i koji propusti učinjeni, rekla je u Dnevniku HTV-a načelnica Sektora za razvoj socijalnih politika resornog ministarstva Zvjezdana Bogdanović.

Ovakvu procjenu da se dijete vrati u obitelj donosi cijeli tim ljudi, centar i ne može donijeti tu odluku, donosi je sud, dodaje.

- Po nama je bilo neophodno provesti dodatno vještanje, u ovom slučaju smo uočili da nije provedeno.

Bogdanović ističe kako ne bi generalizirala jer kako kaže, u centrima za socijalnu skrb imamo različitu praksu i različit stupanj obrazovanja i dodatnih usavršavanja. Ono što se čini je da se ojača djelatnike centra za socijalnu skrb. 

- U ovom slučaju znamo da se ponašanje djeteta mijenjalo. Trebalo je intenzivno pratiti to dijete. Ona je s tri mjeseca smještena u udomiteljsku obitelj i ona je njih zapravo doživljavala kao biološku. Obitelj se pratila i bila je pod mjerama cijelo vrijeme. Nakon što se počela situacija u obitelji mijenjati, stručnjaci su donijeli procjenu da je možda moguće vratiti je u biološku obitelj i to su, nažalost, i učinili. 

Stručne komore, ističe, i jedna i druga i ona socijalnih radnika i psihologa, utvrđuju i utvrđivat će i dalje je li bilo i koliko propusta. Na pitanje je li sustav preblag i kako može biti dovoljan jedan telefonski poziv mjesečno da se roditeljsko pravo zadrži, Bogdanović odgovara da bi roditelji djece trebali biti mnogo prisutniji u njihovim životima kad je riječ o postupku oduzimanja skrbi.

- To je definirano Zakonom i to je premalo, duboko vjerujem da ćemo mijenjati Zakon. Mi smo pokrenuli inicijativu da zajedno s ministarstvom Uprave, jedinicama regionalne samouprave, pedijatrima, učiteljima, nastavnicima, da svi zajedno reagiramo na svaku promjenu ponašanja djeteta koja bi eventualno mogla pobuditi sumnju na zlostavljanje djeteta u obitelji. Sustav socijalne skrbi to ne može sam i mi kao građani smo isto dužni reagirati kad primijetimo bilo kakav oblik nasilja, čini mi se da još nismo dovoljno zreli po tom pitanju. Moramo znati suočiti se sa zlostavljanjem i na njega promptno reagirati. 

Svjedočimo velikom porastu obiteljskog nasilja u pandemiji, a na pitanje ima li sustav kapaciteta na to adekvatno odgovoriti - Bogdanović kaže - nažalost, u potpunosti - nema.

- Trebat će nam povećani broj zaposlenih kako bismo ojačali sustav i pružali podršku kontinuirano. Svako vrijeme donosi nove izazove i nove probleme na koje sustav mora biti spreman odgovoriti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!