10:14 / 03.04.2021.

Autor: HRT

Roditeljima određen jednomjesečni istražni zatvor

Majka teško ozlijeđene djevojčice dolazi na Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu

Majka teško ozlijeđene djevojčice dolazi na Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu

Foto: Ivica Galović / Pixsell

Zbog nezapamćenog slučaja teškog ozljeđivanja dvoipolgodišnje djevojčice, sudac Županijskog suda u Slavonskom Brodu odredio je mjesec dana istražnog zatvora roditeljima ozlijeđene djevojčice.

Roditelji su oko 14 sati bili privedeni kod suca istrage. Sudac je ocu ozlijeđene djevojčice odredio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela zbog ranijih prijava za nasilje. Majci je istražni zatvor određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

- Određen je istražni zatvor i majci i ocu. Majci je određen zbog opasnosti mogućeg ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke. Zbog toga je određen i ocu. Ocu je određen i zbog opasnosti da će ponoviti kazneno djelo, jer je već osuđivan za drugo kazneno djelo. Nisam ih ispitivao vezano za krivnju, ispitani su u Državnom odvjetništvu, rekao je Mile Soldo, sudac istrage Županijskog suda.

Majku se ističe, tereti za nanošenje osobito teške tjelesne ozljede, a ukupno ju se tereti za pet kaznenih djela. Ocu se stavlja na teret zanemarivanje i zlostavanje za svo četvero djece, ukupno za četiri kaznena djela. U očevom slučaju to se odnosi na raniji period prije ozljeđivanja dvogodišnje djevojčice.

- Majci se stavlja na teret da je udarala dijete neprimjerenom silom, čija je posljedica da je dijete sada u bolnici u teškom stanju, navodi Soldo. 

U slučaju dvogodišnje djevojčice sumnja se da se zlostavljanje odvijalo od studenoga 2020. do 31. ožujka 2021. Za ostalo troje djece izuzetih iz zajedničkog domaćinstva sumnja se da su bila zlostavljana i duži period.

Osumnjičeni bračni par prepraćen je u istražni zatvor u Požegi.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović obratio se javnosti u povodu slučaja. Obiteljske će centre zakonom, najavio je među ostalim, odvojiti od centara za socijalnu skrb. 

Provedenim nadzorom utvrđeno je da su u Centru mjesecima znali za probleme u obitelji. Tako je, među ostalim, Centar zaključio da kod roditelja postoje okolnosti kojima ugrožavaju djetetov psihofizički i socijalni razvoj.

Voditeljica Centra pri obilascima je uočila da je dijete u strahu i da ima ogrebotine i modrice. Policija je sinoć objavila kako su kriminalističkim istraživanjem potvrđene sumnje da su za ozljede odgovorni roditelji koji su djevojčicu zlostavljali i tjelesno kažnjavali.

Zbog svega je smijenjen ravnatelj novogradiškog Centra za socijalnu skrb Branko Medunić. Provedenim nadzorom utvrđeno je da je Centar mjesecima znao za probleme u obitelji.

Roditelji su danas izašli pred suca koji će odlučiti o istražnom zatvoru. Ispitani su u Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu.

- Dali su obranu tijekom koje su priznali djelomično počinjenje kaznenog djela, opširno su se branili i iznosili sve okolnosti. Bit će doneseno rješenje o provođenju istrage te će se ići s prijedlogom prema sucu istrage za određivanje istražnog zatvora u odnosu na oboje okrivljenika, rekla je ranije Mirela Šmital, županijska državna odvjetnica.

U ovom slučaju majka je prvooptužena i nju se tereti za pet kaznenih djela povrede djetetovih prava i nanošenja osobito teške tjelesne ozljede. Oca državno odvjetništvo tereti za četiri kaznena djela teške povrede djetetovih prava i nanošenja osobito teške tjelesne ozljede.

Policija je roditelje teško ozlijeđene djevojčice iz Nove Gradiške sinoć predala pritvorskom nadzorniku jer su, uz ostalo, utvrdili da je dijete zbog tjelesnog kažnjavanja zadobilo više ozljeda po glavi i tijelu. Brodsko-posavska policija izvijestila je u petak da su dovršili kriminalističko istraživanje nad 27-godišnjakom i 24-godišnjakinjom kojim su potvrdili sumnju u počinjenje kaznenog djela povrede djetetovih prava. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su roditelji grubo zanemarili svoju dužnost podizanja i odgoja djeteta te ga zlostavljali.

Oca (27) i majku (24) sumnjiči se trenutačno za povredu prava djeteta teškim fizičkim kažnjavanjem, no ako dođe do najgoreg scenarija, da djevojčica ne preživi, teretit će ih se za teško ubojstvo.

Inače, još 2018. majka se prvi put obratila Centru za socijalnu skrb, zatraživši da je se smjesti u sigurnu kuću zbog nasilnog ponašanja partnera, no nekoliko dana poslije odlučila mu se vratiti.

Kada su odlučili da se ne mogu brinuti o djevojčici, Centar za socijalnu skrb smjestio ju je u udomiteljsku obitelj, gdje je bila dvije godine, točnije - do studenog prošle godine, kada su biološki roditelji ponovno zatražili skrb nad svojim djetetom, kako se navodi, zbog boljih odnosa i boljeg financijskog stanja.

Centar za socijalnu skrb to je i učinio, no u izvješćima, pa i onom od prošlog mjeseca, navedeno je iznimno loše, odnosno teško pogoršanje psihičkog stanja djeteta uz još neke nepravilnosti.

Djevojčica i dalje kritično

Malena djevojčica već je nekoliko dana u Klinici za dječje bolesti u Zagrebu, gdje se nakon hitne operacije i dalje bori za život.

Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj ulici, za HTV je potvrdio da nema dobrih vijesti ni danas. Djevojčica je i dalje u iznimno lošem stanju, ugrožene su joj vitalne funkcije. Spojena je na respirator.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević rekla je u središnjem Dnevniku HTV-a da je riječ o zastrašujućem slučaju te uputila apel.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!