Boks za smeće - može pa ne može

10.01.2023.

19:50

Autor: Fabijan Kale/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Boks za smeće može pa ne može

Boks za smeće može pa ne može

Foto: HTV / HRT

Stanari Budakove ulice na zagrebačkoj Peščenici, nakon što su više od pola godine prikupljali dozvole, postavili su boks za otpad, na što su građane pozvale gradske vlasti. No jučer je iz ureda koji je postavljanje boksa odobrio, stigao i dopis o njegovu uklanjanju.

Stanari triju ulaza u ulici Divka Budaka odlučili su zaključavati otpad u boks, kako im susjedi ne bi bilo što ubacivali.

- Jer jako puno ima padobranaca koji to onda stavljaju sa strane i odu dalje, a onda mi nemamo ga gdje baciti i stavljamo ga pokraj kontejnera, govori Ivan Conjar, stanar zgrade, D. Budaka 7.

Pokrenuli su postupak, iz pričuve platili boks oko 32 tisuće kuna, i dobili ga nakon 7 mjeseci.

- Postupak smo pokrenuli u 5. mjesecu, dobili odobrenje od čistoće, podnijeli zahtjev i tek smo u 9. mjesecu dobili prvo pozitivno mišljenje i nakon toga rješenje, a po rješenju smo stupili u realizaciju. Nakon svega skupa box je tek ušao u funkciju iza nove godine, rekla je Dubravka Hren, predstavnica suvlasnika zgrade, D. Budaka 7, 8 i 9.

No tu priči nije kraj. Gradski ured koji je odobrio postavljanje, sada traži dokumentaciju radi uklanjanja boksa.

Predstavnik suvlasnika zgrade Divka Budaka 9 poziva se da dođe osobno ili uputi zakonskog zastupnika 18. siječnja u ovaj ured u Zagrebu u predmetu uklanjanje gotove konstrukcije za smještaj za otpad u Ulici Divka Budaka nasuprot broju 9.

- Čistoća je predložila mjesto i na temelju Čistoće mi smo dobili mišljenje, rješenje i evo da bi sada nakon nove godine ja jučer dobila poziv za prilaganje sve dokumentacije radi uklanjanja boksa, govori Hren.

Grad koji je prije sve provjerio i odobrio sada odgovara. Nije riječ o uklanjanju, nego o postupku utvrđivanja činjenica i donošenja pravno utemeljene odluke.

- Obavještavamo Vas da je Komunalno redarstvo zaprimilo prijavu građana vezano za način postavljanja boksa na navedenoj lokaciji te je, sukladno prijavi, komunalni redar podneskom zatražio potrebnu dokumentaciju kako bi se utvrdilo je li boks postavljen u skladu s rješenjem, izvijestili su iz Grada Zagreba.

Stanari su sada dovedeni u situaciju da moraju Uredu koji im je izdao dozvolu - dokazati da je boks postavljen u skladu s propisima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!