Počela ugradnja prvih podzemnih spremnika otpada u Zagrebu

06.09.2022.

19:56

Autor: Ante Raić/Dnevnik/HRT

Novi model naplate kreće 1. 10.

Novi model naplate kreće 1. 10.

Foto: Dnevnik / HRT

Bliži se 1. listopada kada bi trebala početi primjena novog modela naplate odvoza otpada u Zagrebu. Danas su počeli radovi na ugradnji prvih podzemnih spremnika, a treba postaviti i nekoliko tisuća boksova za spremnike za otpad. Posebno će zahtjevno to biti u središtu grada...

Na raskrižju Masarykove i Gundulićeve počeli su radovi na ugradnji podzemnih spremnika. Prva je to od 50-ak lokacija u središtu grada na kojima će se ukopavati spremnici.


- Lokacije u Donjem gradu je vrlo teško naći za podzemne spremnike jer cijeli grad je premrežen infrastrukturom. Na nekim mjestima će se ta infrastruktura morati i micati, što će poskupiti cijelu implementaciju, rekao je predsjednik Vijeća Gradske četvrti Donji grad Robert Faber.


Gradonačelnik Tomislav Tomašević poručuje da je javna nabava u tijeku tako da konačni troškovi spremnika i ugradnje nisu poznati, no neslužbeno se spominje 300-tinjak tisuća kuna po lokaciji.


- Poslali smo svim tvrtkama koje se bave prodajom podzemnih spremnika iskaz za interes da njihove spremnike testiramo u centru grada, i ovaj u Masarykovoj, kao i drugi koji će se instalirati u centru grada su u donaciji, rekao je.


Podzemne spremnike financirat će grad iz proračuna, cijena "boksova" koje bi trebali financirati suvlasnici iz pričuve kreće od 20 tisuća kuna za najmanji boks naviše.


- Svaki predstavnik suvlasnika stanara, ako bude dao si malo truda i prikupio više ponuda, doći će do prihvatljivog iznosa. Došle su i do nas informacije da koštaju preko 100 tisuća kuna, to je suludo i to nema smisla, rekao je voditelj podružnice Čistoća Davor Vić.


Na Peščenici se zalažu za polupodzemne spremnike, koje grad planira samo za "zelene otoke" za razdvojeni otpad, ali ne i za komunalni. I to zato što smatraju da je nepravedno da moraju plaćati boksove dok su podzemni spremnici za stanare središta grada besplatni.


Stanari razmišljaju i o podizanju tužbe jer smatraju da Grad nema pravo odlučivati kako će se trošiti privatno vlasništvo, tj. novac iz pričuve. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!