Malenica: Nasilnicima odrediti istražni zatvor, a ne zabranu približavanja

22.09.2022.

08:14

Autor: U mreži Prvog/HRT

Ministar Ivan Malenica

Ministar Ivan Malenica

Foto: Patrik Macek / PIXSELL/Shutterstock

Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica podsjetio je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" da je na današnji dan 1999. na ročištu tijekom brakorazvodne parnice na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu suprug ubio suprugu, sutkinju i odvjetnicu, a teško ranio zapisničarku. Izrazio je ponovno sućut obiteljima Hvalec, Oraškić i Prohić te svim obiteljima u kojima su žene ubijene.

- Nedavni događaji u Gospiću, Novskoj i Ludbregu osvijestili su ponovno problematiku koju imamo. Nakon toga održali smo sastanak s organizacijama civilnog društva koje se bave problematikom nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Dogovorili smo određeni smjer djelovanja, a on uključuje izmjenu zakonodavnog okvira, rekao je Malenica.

- Postoji paket zakona koji je primjenjiv u ovakvim situacijama - Zakon o kaznenom postupku, Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji. Obvezali smo se da ćemo do kraja godine pripremiti izmjene tih zakona. Revidirat ćemo sve odredbe koje smo na sastanku s organizacijama civilnog društva vidjeli da su problematične i da možda u praksi nisu dobro primjenjive, izjavio je Malenica.

Napomenuo je da će se zakonodavni okvir trebati revidirati i s obzirom na osobe koje ga primjenjuju, kao što su policijski službenici, državni odvjetnici, suci. Stoga će se oni morati također educirati.

- Pripremamo i izmjene zakona o sudovima, sudskog poslovnika koji ide u smjeru specijalizacije sudaca koji postupaju u takvim predmetima. Smatramo da su to predmeti koji traže posebnu senzibilizaciju osoba koje odlučuju o tim predmetima. A da bi imali široki pogled na ono o čemu odlučuju - potrebna je edukacija. Potrebno je licencirati suce koji će suditi u takvim predmetima po uzoru na odjele za mladež, obiteljske odjele, koje smo oformili prije nekoliko mjeseci. Potrebno je da ti suci budu specijalizirani, da se educiraju, a potom i da se kontinuirano educiraju o ovoj temi. Edukacija će uključivati i organizacije civilnog društva i udruge koje se bave ovom problematikom, izjavio je ministar.

Cijelu emisiju pogledajte u nastavku:

Prema podacima pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, lani je ubijeno 14 žena, a u prvih osam mjeseci ove godine 12.

Konzultantica za suzbijanje nasilja nad ženama Dunja Bonacci Skenderović podupire najavljenu edukaciju, a smatra i da je potrebna multisektorska suradnja između različitih tijela u sustavu - policije, pravosuđa, centara za socijalnu skrb. Smatra da je važno vidjeti gdje se dogodio propust u radu u svim dijelovima u sustavu kako bi se omogućilo da idući put ne dođe do femicida.

Potrebno je shvatiti što je obiteljsko nasilje i kako dolazi do femicida. To nisu incidenti, izjavila je Bonacci Skenderović i objašnjava da je riječ o kontinuiranom nasilju koje na kraju rezultira femicidom.

 Ana Pecotić
iz inicijative "Spasi me" podupire inicijativu ministra Malenice.

- Osnovni je problem što krećemo s jako niske osnovice zaštite žena od nasilja. Kada se i napravi velika promjena, poboljša situacija za duplo, onda je i dalje zapravo napravljeno malo, dodaje Pecotić. Tvrdi da Istanbulska konvencija nije implementirana, a kada bi se primjenjivala - vrlo dobro bi štitila žrtve od nasilja.

Pecotić i Bonacci Skenderović spomenule su "prisilnu kontrolu" kao jedan od oblik nasilja. 

- To nije šamar, udarac. Ponekad žrtva nije ni sama svjesna da se nad njom provodi ta kontrola. Kad ju ona prijavi, tada je ona već odavno žrtva obiteljskog nasilja, izjavila je Bonacci Skenderović.

Maja Štahan iz Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela izjavila je da žene, kada im se obrate, uglavnom traže razgovor s njima. 

- Traže sigurno mjesto, osobu s kojom mogu razgovarati, a koja ih neće osuđivati, dodaje.

Žene osim toga zanimaju i pravne informacije - o njihovim pravima o tijeku kaznenog i prekršajnog postupka, kako bi znale što mogu očekivati, izjavila je Štahan.

"Tragedije u Novskoj i Gospiću bi se prevenirale da je nasilniku bio određen istražni zatvor"

U Novskoj i Gospiću nasilnicima je bila određena mjera opreza - zabrana približavanja.

- Kad budemo u okviru radne skupine razmatrali izmjene Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku, a kada je riječ o nasilničkim kaznenim djelima, bitno je da se ne odredi mjera opreza, već istražni zatvor. Tako bi se i prevenirali tragični događaji u Gospiću i Novskoj, naglasio je Malenica.

Poručio je da će se određene aktivnosti provoditi i u vezi sprečavanja nasilja nad djecom, a planira se i otvaranje dječje kuće. To bi bio jedan multidisciplinarni pristup prema djeci koja su žrtve zlostavljanja i drugih kaznenih djela, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!