Borba za opstanak ribara

08.02.2022.

19:56

Autor: Hrvoje Gunjača/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

ribar i mreža

ribar i mreža

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvatsko ribarstvo opterećeno je problemima već godinama. Višestruko povećanje troškova rada ne prati i cijena ribe, koja je domaćim kupcima i ovako preskupa. Drastično poskupljenje plavog dizela, samo je uključilo alarm za uzbunu!

Brodovi, zemljišta, kuće, automobili, fakultetsko školovanje djece... Tri su naraštaja obitelji Klarin ribolovom sve to stjecala. Četvrti se sad - bori za opstanak!

- Matematika izgleda vrlo jednostavno. Svi zamišljamo da smo David Copperfield, što se tiče usporedbe troškova i prometa i na kraju neto zarade, rekao je Mladen Klarin, profesionalni ribar iz Jezera, otok Murter.

Aktualna cijena plavog dizela od gotovo 7 kuna tek je "točka na i" liste ribarskog prigovaranja. Ali s trenutačnih čak do 70 posto udjela u ukupnim troškovima - vrlo znatna! - tvrdi vlasnik triju ribarskih brodova.

- Svoj prvi brod sam kupio 2003. godine. Sjećam se kao jučer, išao sam u Istru po njega. Natočio sam u Umagu na rivi plavi dizel, platio 2 kune i 36 lipa. Ista struktura ribe se lovi, a cijena se 20 godina nije mijenjala, naglasio je Silvio Vidović, profesionalni ribar s otoka Žirja.

- Na otpremnicama '96-'97 godine je lignjun bio 10 kuna. Nedavno sam gledao cjenik - isto stoji 10 kuna, ukazuje Klarin.

Brojni su još utezi koji hrvatsko ribarstvo povlače u egzistencijalni bezdan.

- Sami parafiskalni nameti, kako ih ja zovem - to su splavi, baklje, oprema koju moramo imati, mene košta - i pregled broda godišnji, bez nekog detaljnog pregleda. To je oko 2 tisuće eura, godišnje, a gdje je škver? Samo za koper ide 10-ak tisuća kuna, ističe Silvio Vidović, profesionalni ribar s otoka Žirja. 

Put je to - upozoravaju ribari - ka njihovu konačnom utapanju!

Sve je teže i naći radnike za ovaj dobro plaćen, ali vrlo naporan posao u teškim uvjetima. I majstore za održavanje zastarjele ribarske flote. Problema je mnogo, čekaju se rješenja - žurno!Borba za opstanak ribara

Borba za opstanak ribara

Foto: Dnevnik / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!