Borba za opstanak ribara

08.02.2022.

19:56

Autor: Hrvoje Gunjača/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

ribar i mreža

ribar i mreža

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvatsko ribarstvo opterećeno je problemima već godinama. Višestruko povećanje troškova rada ne prati i cijena ribe, koja je domaćim kupcima i ovako preskupa. Drastično poskupljenje plavog dizela, samo je uključilo alarm za uzbunu!

Galerija
Borba za opstanak ribara, Foto: Dnevnik/HRT
Borba za opstanak ribara, Foto: Dnevnik/HRT

Brodovi, zemljišta, kuće, automobili, fakultetsko školovanje djece... Tri su naraštaja obitelji Klarin ribolovom sve to stjecala. Četvrti se sad - bori za opstanak!

- Matematika izgleda vrlo jednostavno. Svi zamišljamo da smo David Copperfield, što se tiče usporedbe troškova i prometa i na kraju neto zarade, rekao je Mladen Klarin, profesionalni ribar iz Jezera, otok Murter.

Aktualna cijena plavog dizela od gotovo 7 kuna tek je "točka na i" liste ribarskog prigovaranja. Ali s trenutačnih čak do 70 posto udjela u ukupnim troškovima - vrlo znatna! - tvrdi vlasnik triju ribarskih brodova.

- Svoj prvi brod sam kupio 2003. godine. Sjećam se kao jučer, išao sam u Istru po njega. Natočio sam u Umagu na rivi plavi dizel, platio 2 kune i 36 lipa. Ista struktura ribe se lovi, a cijena se 20 godina nije mijenjala, naglasio je Silvio Vidović, profesionalni ribar s otoka Žirja.

- Na otpremnicama '96-'97 godine je lignjun bio 10 kuna. Nedavno sam gledao cjenik - isto stoji 10 kuna, ukazuje Klarin.

Brojni su još utezi koji hrvatsko ribarstvo povlače u egzistencijalni bezdan.

- Sami parafiskalni nameti, kako ih ja zovem - to su splavi, baklje, oprema koju moramo imati, mene košta - i pregled broda godišnji, bez nekog detaljnog pregleda. To je oko 2 tisuće eura, godišnje, a gdje je škver? Samo za koper ide 10-ak tisuća kuna, ističe Silvio Vidović, profesionalni ribar s otoka Žirja. 

Put je to - upozoravaju ribari - ka njihovu konačnom utapanju!

Sve je teže i naći radnike za ovaj dobro plaćen, ali vrlo naporan posao u teškim uvjetima. I majstore za održavanje zastarjele ribarske flote. Problema je mnogo, čekaju se rješenja - žurno!Borba za opstanak ribara

Borba za opstanak ribara

Foto: Dnevnik / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!