19:53 / 08.02.2022.

Autor: V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Baranović: Europski novac dolazi sramotno malo do ribara

"Ne isplati se biti ribar"

"Ne isplati se biti ribar"

Foto: Dnevnik / HRT

Predsjednik Odbora za ribarstvo Hrvatske poljoprivredne komore Petar Baranović rekao je u Dnevniku HRT-a kako se trenutno ne isplati biti ribar u Hrvatskoj. 

- Svi ulazni troškovi su se udvostručili, a cijena plavog dizela se utrostručila. U tim okolnostima nema nikakve računice. Obuzdavamo se od investicija u brodove, redovito održavanje, smanjuju se plaće posadi i u sektoru vlada očajno stanje, naglašava.

- Ono što se iz Vlade nudi je jedna interventna pomoć koja bi trebala biti podijeljena u prvom polugodištu ove godine u ukupnom iznosu prema sektoru od 50 milijuna kuna. Ako će se to dijeliti kako se dijelilo i od sada, nisam siguran koliko ćemo imati za saniranje stanja u samoj ribarskoj floti, rekao je i dodao kako je situacija više nego ozbiljna.

Kako kaže, cijene ribe su dosegle mogući maksimum s obzirom na platežnu moć kupaca.

Baranović govori kako se trebaju riješiti strukturni problemi koji se godinama povlače, te da svi dionici u morskom ribarstvu i akva kulturi imaju jednake šanse za uspjeh i jednaku podršku kao i kolege u EU.

- Europski novac dolazi sramotno malo do ribara, naglasio je Baranović.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!