16:08 / 11.11.2019.

Autor: M.Š./Hina

Boris Jokić: Za promjene u obrazovanju potrebno puno više od novca

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Boris Jokić smatra da je potrebno temeljito promijeniti status obrazovnih radnika kako bi im se omogućilo da postanu odgovorni za svoj posao.
Sindikati s pravom traže povećanje plaća, ali za bitne i duboke promjene u obrazovanju potrebna je autonomija škola, a to je puno više od novca, izjavio je bivši voditelj kurikularne reforme Boris Jokić u ponedjeljak na tribini stranke Pametno.

Na javnoj tribini "Znanje, priznanje, poštovanje, koju je moderirao znanstvenik, profesor fizike i promotor znanosti Ivica Puljak, rečeno je da od reforme koja se provodi ne treba očekivati velike promjene jer ona nije pripremljena, a pogotovo nije cjelovita.

Boris Jokić rekao je da je potrebno temeljito promijeniti status obrazovnih radnika kako bi im se omogućilo da postanu odgovorni za svoj posao i ponovio da su obrazovni radnici vjerojatno najveći resurs Hrvatske za promjene.

Viši znanstveni suradnik Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu ocijenio je da se politika svih dosadašnjih vlada prema obrazovanju planira na kratke staze, "od ponedjeljka do petka", te da uz nju nije moguća nikakva ozbiljna promjena.

- Ravno prije pet godina Sabor je bez glasa protivljenja prihvatio Strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije, ali od tada su se izmijenile tri vlade, a nijedna nije ostvarila ni jedan njezin cilj u obrazovanju, kazao je.

Prema Jokiću, najvažnije je provesti profesionalizaciju obrazovanja, čime bi se otklonio utjecaj politike i poboljšao materijalni i drugi status obrazovnih radnika, a time i potaknulo jačanje ugleda te profesije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!