Bošnjaković: Cijela priča o izboru šefa Vrhovnog suda nema smisla

20.03.2021.

11:39

Autor: V.G./HRT/Hina

Dražen Bošnjaković

Dražen Bošnjaković

Foto: HTV / HRT

Predsjednik sabora Gordan Jandroković nije prekršio odredbe poslovnika kada je prijedlog predsjednika Republike Zorana Milanovića da Zlata Đurđević bude predsjednica Vrhovnog suda vratio na doradu, rekao je predsjednik saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, Dražen Bošnjaković. 

Smatra i kako nisu točne tvrdnje nekih oporbenih klubova da će se time uvesti loša praksa u rad Sabora da predsjednik Sabora ocjenjuje ustavnost i zakonitost tog prijedloga.

- Jandroković nije taj prijedlog odbacio, već je samo zatražio da se dopuni zakonski predviđenim aktima u skladu s Poslovnikom, a predlagatelj to treba u roku od 15 dana dopuniti, istaknuo je Bošnjaković.

Dodao je kako predsjednik Sabora, koji brine o ustavnosti rada Sabora i u okvirima zakona i Poslovnika, nije ništa radio na svoju ruku, već je tražio da prijedlog bude u skladu sa zakonom "i to je po meni dobra praksa".

Bošnjaković se osvrnuo i na tvrdnje SDP-vog predsjednika Peđe Grbina da se time ruši parlamentarna demokracija, rekavši kako je "on zadnji od kojeg bi to očekivao".

Grbin: Predsjednik Sabora ne može biti parlament i Ustavni sud u jednoj osobi

Grbin smatra da je Gordan Jandroković prekoračio svoje ovlasti. Saborsko izglasavanje da nije prekršio odredbe Poslovnika nazvao je izigravanjem parlamentarne demokracije uz pomoć Hrvoja Zekanovića i njemu sličnih.

- Predsjednik Sabora ne može biti parlament i Ustavni sud u jednoj osobi i odlučivati je li nešto što je uputio predsjednik države u skladu s Ustavom ili nije, zaključio je Grbin.

- Po meni je ovo vrlo opasan preseda, da predsjednik Hrvatskog sabora može odlučivati sam je li nešto u skladu sa zakonom ili Ustavom, a ne pustiti to u saborsku proceduru, smatra Tomislav Tomašević, Možemo!

U redovima vladajućih optužbe odbacuju. Sporne su im, kažu, i tvrdnje da bi samo jedna osoba mogla donijeti promjene u pravosuđu.

Milanović je trebao pokrenuti ocjenu ustavnosti

Bošnjaković je odbacio tvrdnju predsjednika Zorana Milanovića da se radi o pokušaju zaustavljanja promjena u pravosuđu.

- Ako je netko radio promjene u pravosuđu, onda je to Vlada premijera Andreja Plenkovića, ustvrdio je i dodao kako su učinjene brojne promjene u pravosuđu te kako sama promjena na čelu Vrhovnog suda ne znači reformu.

- To je kriva pretpostavka i apsolutno ne stoji, ocijenio je Bošnjaković.

Upitan krši li Milanović Ustav, Bošnjaković je odgovorio da po njegovom mišljenju krši zakon, jer ne poštuje institut javnog poziva niti se izjasnio o predloženim kandidatima.

Ocijenio je da nastali spor oko imenovanja predsjednika Vrhovnog suda nema puno smisla te da je predsjednik države trebao pokrenuti ocjenu ustavnosti Zakona (o izboru predsjednika Vrhovnog suda), što su sada učinili neki drugi.

- Čude me mišljenja nekih pravnih stručnjaka koji tvrde da Predsjednik izravno primjenjuje Ustav, rekao je upitavši znači li to da ne mora poštivati zakon.

U vezi najnovijih zbivanja i tvrdnji kako je za stanje u sudstvu, odnosno sudaca koji se druže s optuženicima kriv HDZ, Bošnjaković je uzvratio protupitanjem - kakve veze s tim ima HDZ?

Podsjetio je da su suci izbrani u neovisnoj proceduri i DSV je donio odluku o njihovim imenovanjima te da ponašanje pojedinih sudaca najoštrije osuđuju.

- Želimo da se pokrenu mehanizmi kako bi ih se procesuiralo te da se nakon provedenih postupaka, ako bude trebalo, donesu i najteže odluke. To baca ljagu na povjerenje u pravosuđe, no postoje mehanizmi da se to procesuira i sankcionira, rekao je Bošnjaković.

Kukolj u žitu treba procesuirati

- Sudaca je u Hrvatskoj oko 1700, a savjetnika više od 600, i ogromna većina radi odgovorno i savjesno svoj posao, a kukolj u žitu koji narušava taj ugled treba procesuirati kroz stegovne postupke unutar DSV-a, istaknuo je Bošnjaković odgovarajući na upit o druženju sudaca sa Zdravko Mamićem i Željkom Kerumom.

Nedopustivo je nalaženje sudaca sa osobama u kaznenom postupku, poručio je dodavši kako je to prilika da se pravosuđe obračuna s takvim pojavnostima.

Vezano uz predsjednikovu kandidatkinju za predsjednicu Vrhovnog suda Zlatu Đurđević, Bošnjakovć je rekao kako ju ne doživljava kako kandidatkinju, jer se nije javila na natječaj niti dostavila program rada, a upitan očekuje li ponavljanje kandidacijskog postupka za izbor predsjednika Vrhovnog suda, Bošnjaković je rekao da bi bilo dobro da se strasti smire te da ima vremena do 15. srpnja do kad aktualnom predsjedniku traje mandat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!