19:13 / 09.03.2021.

Autor: Nikolina Ćosić/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

Nastavljaju se prepucavanja oko izbora čelnika Vrhovnog suda

Zgrada Vrhovnog suda RH

Zgrada Vrhovnog suda RH

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Nakon što je predsjednik Zoran Milanović predložio Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda, a Gordan Jandroković rekao da prijedlog neće staviti na dnevni red Sabora, oko te teme nastavljaju se prepucavanja između predsjednika i vladajuće stranke koja traju već nekoliko dana.


Već danima ne prestaju prepucavanja između Pantovčaka i Markova trga oko izbora budućeg čelnika Vrhovnog suda. Cijelu situaciju premijer naziva bizarnom.


- Tko će koga zvat, što će zvat, čovjek rekao da će zvat pa nije zvao pa šalje neku poruku preko našega kolege, partnera župana Čačića. Sve skupa je to, relano gledano, bizarno, izjavio je danas premijer Andrej Planković.


Moguće spornu izravnu primjenu Ustava baš je premijer napravio 2017., tvrdi predsjednik SDP-a i saborski zastupnik Peđa Grbin.


- Sjetiti ćete se sigurno 2017. kada je predsjednik Vlade tražio od tajnice da napiše one famozne ostavke. S obzirom da u zakonu o Vladi nije predviđeno kako će se razriješiti pojedini ministar, predsjednik Vlade RH tada je direktno primijenio Ustav, tvrdi Grbin.


Premijer spornim smatra izravno primjenjivanje Ustava mimo Zakona, što u ovoj situaciji čini predsjednik Republike.


- Imate Ustav, Zakon, propisanu proceduru, javni poziv koji je bio raspiran. Svi koji se iole bave pravosuđem znaju da je bio javni poziv da ga je objavio DSV, znaju da je Zakon donesen nakon što je SDP jako kritizirao postojeću proceduru. Kada se usvajao Zakon, pohvalili su ga, sada odjednom pjevamo neku drugu pjesmu, komentirao je Plenković.


Budući da javnog poziva u slučaju profesorice Đurđević nije bilo, predsjedik Sabora Gordan Jandroković odbija u saborsku proceduru uvrstiti prijedlog predsjednika Milanovića.


- Ako predsjednik Sabora bude odlučio kršiti Ustav RH, tada zastupnici imaju više mogućnosti, a jedna od njih je predviđeno poslovnikom o radu Sabora koji predviđa da trećina zastupnika može zatražiti i onda se mora uvrstiti u dnevni red, kaže Peđa Grbin.


Da bi odlučili hoće li sudjelovati u toj trećini, zastupnici Domovinskog pokreta traže stručno objašnjenje procedure izbora.


- Naši ustavno pravni stručnjaci različito tumače nešto što se izdogađalo u zadnjih nekoliko godina. Nisam ustavno-pravni stručnjak. Većina zastupnika u Hrvatskom saboru, 151 zastupnik, nisu završili pravo. Mi očekujemo da nama netko da imput i da mi postupimo sukladno zakonu, kazao je predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro.


O tome što znači zakonito izabrati čelnu osobu Vrhovnog suda, čini se, još će se raspravljati, no sve bi moralo završiti do 14. srpnja, kada aktualnom predsjedniku Đuri Sessi istječe mandat.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!