18:45 / 05.09.2018.

Autor: HRT

Bošnjaković predstavio prijedlog novog Ovršnog zakona

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Kao iznimno važnu, naglasio je odluku da se cijeli ovršni proces digitalizira što će ubrzati i pojeftiniti ovršne postupke za što su, istaknuo je, zainteresirani vjerovnici, ali i dužnici.
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je predstavljajući prijedlog novog Ovršnog zakona kazao kako će ovrhe definitivno pojeftiniti i naglasio da se novim zakonom, za koji očekuje da će biti prihvaćen početkom iduće godine, redefinira uloga sudionika u tom procesu i postupak ovrhe koncentrira na sudove.

Svim sudionicima u tom procesu redifinirali smo uloge, važni su nam i dalje javni bilježnici jer ne možemo sudove zatrpati s velikim brojem ovrha. Zato će javni bilježnici prema ovom novom zakonu biti povjerenici suda. Oni bi obradili predmet, a sud bi donosio konačnu odluku, rekao je ministar Bošnjaković na okruglom stolu o prijedlogu zakona u zagrebačkom Novinarskom domu.

Kao iznimno važnu, naglasio je odluku da se cijeli ovršni proces digitalizira što će ubrzati i pojeftiniti ovršne postupke za što su, istaknuo je, zainteresirani vjerovnici, ali i dužnici.

Istaknuo je i kako su u izradi prijedlog novog ovršnog zakona uvaženi i zahtjevi socijalnih partnera. Mi i dalje gledamo gdje na neki način poboljšati situaciju da ovrha ne bude tako preoštra, nego da se držimo određenih standarda pa smo uvažili cijeli niz zahtjeva sindikata, a i cijeli niz prihoda izuzeli smo od ovrhe. Primjerice tu su dnevnice i razne naknade uključivši i onu za odvojeni život. To će sve biti prihodi koji više neće moći ići u ovrhu, rekao je Bošnjaković.

Naglasio je i da se prijedlogom novog ovršnog zakona donose nove odluke koje se odnose na fiducijarno vlasništvo, ali i na tarife odvjetnika u ovršnom procesu.

Podsjetio je da odvjetničke prihode definira Odvjetnička komora uz suglasnost Ministarstva pravosuđa i naglasio kako će u budućnosti sastav prijedloga za ovrhu biti digitaliziran te će se popunjavati obrazac koji će biti propisan od Ministarstva pravosuđa.

Upitan koliko će postupak ovrhe i odvjetnički troškovi biti jeftiniji Bošnjaković je rekao da sada ne može iznositi kalkulacije i dodao da se novim prijedlogom miču neke stavke, ali da ušteda ovisi od predmeta do predmeta. Na koncu konca, ne postoji ovrha koja nema trošak, rekao je Bošnjaković. Kazao je i da vjeruje kako će prijedlog novog ovršnog zakona, nakon savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, dobiti potporu saborske većine te da očekuje njegovo donošenje početkom iduće godine.

Prijedlog novog Ovršnog zakona predstavili su i voditelj Radne skupine za njegovu izradu državni tajnik Josip Salapić i njegov zamjenik Igor Vidra.

Istaknuto je da su ciljevi novog zakona brza, učinkovita i jeftinija provedba ovrhe, a Vidra je naglasio i da se novim ovršnim zakonom zaštita dostojanstva dužnika pojačava načelom proporcionalnosti, odnosno razmjernosti interesa vjerovnika i interesa dužnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!