Blagdan rođenja Isusa Krista, svečano diljem Hrvatske

25.12.2022.

Zadnja izmjena 19:32

Autor: Dnevnik/P.F./M.Š./HRT

Kako ide obnove Zagrebačke katedrale?

Kako ide obnove Zagrebačke katedrale?

Foto: HTV / HRT

Blagdan je kada kršćani slave rođenje Isusa Krista. Vjernici diljem zemlje jutros su se uputili u crkve na svete mise. Ni ove godine božićne mise nije bilo u zagrebačkoj katedrali, koja je oštećena u potresu, no zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić misno slavlje predvodio je u bogoslužnom prostoru blaženog Alojzija Stepinca na Kaptolu. 

Uputio je poruke mira i pozvao na obnavljanje spona uzajamnog povjerenja, poštovanja i solidarnosti u našem društvu, ali i na molitvu, razumijevanje i pomoć za Ukrajinu.

- Zagrebačka katedrala još je jedan Božić pod skelama, a stanovnici Banovine u kontejnerima. Unutrašnjost katedrale potpuno je u skelama, ono što je ostalo je zaštićeno. Svi stručnjaci rekli su da je to jedna od najskupljih, najzahtjevnijih i najskupljih obnova, istaknula je u javljanju za središnji Dnevnik HTV-a naša reporterka Lucija Judnić

Najradosniji blagdan brojni su naši sugrađani počeli misnim slavljima. Zagrebački nadbiskup pozvao je vjernike da slave pravi duh Božića.

- Ako se vratimo Božiću, Božić će nas vratiti nama samima, vratit će nas bližnjima, zajedništvu, obitelji, crkvi i domovini. Vratit će nas ljepoti novosti koja ne dijeli, ne otuđuje, ne prijeti i ne unosi tjeskobu, rekao je kardinal i zagrebački nadbiskup Josip Bozanić.

- Ispunjena božićnom radošću, Crkva danas naviješta sebi i cijelome svijetu novost božićnoga događaja. Pokušajmo na taj događaj nad događajima gledati s motrišta pastira. Pastirima je prvima naviještena betlehemska radost, prve je obasjala slava Gospodnja, rekao je Bozanić predvodeći svečano euharistijsko slavlje svetkovine Božića.

Objasnio je kako se u prisutnosti pastira, materijalno siromašnih ljudi, susreću nebesko svjetlo, dostojanstvo čovjeka, poštovanje, služenje i davanje hvale Bogu pa su vjernici s pastirima na Božić pozvani dati hvalu Bogu, usmjerujući srce i pogled u novorođenče.

Kardinal je vjernike pozvao da obnove vjeru i nadu zagledani u malo dijete u jaslicama, da žive dosljedno svoj kršćanski poziv, donoseći posvuda radost i mir te da obnavljaju spone povjerenja, uzajamnog poštivanja, razumijevanja, zajedništva i solidarnosti u našem društvu. 

O glavnim porukama poslanima na veliki blagdan Božića izvijestila je u podnevnom Dnevniku novinarka HRT-a Lucija Judnić.

- Kardinal je poslao poruke razumijevanja i solidarnosti, prije svega za naše bližnje, ali ponajviše za one koje svakodnevno susrećemo u svom životu. Nakon toga istaknuo je poruku zajedništva te rekao kako nam je zajedništvo potrebno ne samo u blagdanskim vremenima, nego i tijekom cijele godine, izvijestila je Judnić.

- Posebno je molio za mir u Ukrajini, jer dok mi ovdje slavimo Božić, ukrajinski narod proživljava svoje najstrašnije trenutke, rekla je Judnić i dodala kako je kardinal molio i za one u potrebi, one koji su bolesni i siromašni te kako je naglasio da je ovo idealno vrijeme da se okrenemo oko sebe te da pogledamo ljude oko sebe i pružimo im ruku, dodala je.

Rekla je i kako se kardinal osvrnuo i na nas same te kako je ovo vrijeme kada smo kod kuće s obitelji i kako imamo vremena razmisliti o svojim postupcima, mislima i djelima. Vrijeme je da se vratimo molitvi i Bogu, navela je.

Na misi su bili predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te ministri.

- Vjerujem da će nam snaga Božića pomoći i u svim savladavanjima brojnih izazova koji su pred nama, bilo ih je puno u ovoj godini, bit će ih puno i u idućoj godini, međutim ovo je vrijeme kada moramo sabrati misli i skupiti snage i energije za sve ono što nas čeka i u idućoj godini, poručio je Plenković.

- Želim da im Božić prođe u miru i zdravlju, želim da ojačaju i obnove svoju vjeru, da oko nas bude puno ljubavi i nade da će nam biti bolje, rekao je Jandroković.

Poruke su poslane s oltara diljem zemlje - treba činiti dobra djela i maknuti pozornost sa sporednih stvari.

Nadbiskup Kutleša: Fokus Božića je na djetetu, a ne šarenom cirkusu

Božićnu misu u splitskoj prvostolnici sv. Dujma predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Dražen Kutleša, poručivši da je fokus Božića na djetetu u jaslama i Spasitelju, a ne šarenom cirkusa koji kada se svjetla ugase ostaje prazan i hladan prostor.

U ovo božićno vrijeme druženja s obitelji i prijateljima, proslave se sve više odvijaju u javnim prostorima na božićnim sajmovima, parkovima, na otvorenom s mnoštvom ukrasa, nakita, blještavila, potrošnje i užurbanosti, rekao je mons. Kutleša.

Sve nas to zadržava, nastavio je, u blagdanskom ozračju, a većina Hrvata, kao i u ostatku svijeta, slavi Božić, no ozračje u kojem ga slavimo odvlači nas od njegove biti i otima nas nama samima u našim obiteljima.

- Mogli bismo reći da je moderni svijet oteo naš sveti blagdan i učinio ga komercijalnom noćnom klimom. Vrijeme zahvalnosti i radosti ustupa mjesto vremenu natjecanja, zavisti, pohlepe i na kraju ogorčenosti jednima prema drugima, poručio je mons. Kutleša.

Naglasio je da je u dane kad se čita izvještaj o Isusovom rođenju fokus na djetetu u jaslama.

- To je dijete naš spasitelj, Krist gospodin. Ako taj izvještaj ne dođe do naših ušiju i srdaca onda smo ovih dana samo dio velikog šarenog cirkusa koji kada se svjetla ugase ostaje samo prazan i hladan prostor, rekao je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit.

Zapitajmo se svatko za sebe, poručio je, li Božić vrijeme rastresenosti ili vrijeme pobožnosti.

Ustvrdio je pritom da je Orašar stvarno super lik, ali ne može zamijeniti jaslice jer je u njima glavni lik i pravi slavljenik.

Poželjevši da ovo bude vrijeme predanosti i ljubavi prema našem gospodinu, rekao je da je Betlehem bio ispunjen posjetiteljima kada se Isus rodio, ali većina ih je bila toliko rastresena da nisu ni primijetili da se ispunjava toliko očekivano vrijeme dolaska sina božjega.

I mi smo upoznati s pravilnom razlikom Božića, ali možemo postati toliko rastreseni da previdimo ljepotu trenutka njegova dolaska, istaknuo je.

Rekao je i da Božić na određeni način slave i mnogi koji su duhovno slijepi i koji su uz to neosjetljivi na potrebe drugih ljudi, ali i da je nedopustivo da budemo sukrivci jedne takve neosjetljivosti.

Nadbiskup Puljić: Božiću ne treba osobitoga tumačenja

Nadbiskup Zadarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić poručio je vjernicima da Božiću ne treba osobitoga tumačenja.

- Sve je rečeno i opisano u samom događaju. Na zemlju je sišla svjetlost velika, a u djetetu Isusu, kojega je rodila Marija, došao je dar zemlji, ljudima, svim vremenima i narodima, rekao je.

Predvodeći svečanu božićnu misu u zadarskoj katedrali svete Stošije, mons. Puljić je u propovijedi kazao da je Bog je osobno 'radi nas ljudi i radi našeg spasenja' sišao s neba i ušao u naše obitelji i u našu osobnu povijest.

- Zbog toga su mu dali ime Emanuel, Bog s nama. Njega, dakle, Spasitelja i Otkupitelja našega, smijemo i ove godine pozvati u našu sredinu i radovati se njegovome pohodu. U iščekivanju toga milosnoga dolaska pod naš krov, u naše obitelji i naša naselja, mi mu od srca kličemo: Dođi, Gospodine Isuse, jer Tvoja vremena i vjekovi!, kazao je nadbiskup Puljić.

Dodao je kako smo noćas, u polnoćnoj liturgiji, slušali apostola Luku kako nas vodi u Davidov grad Betlehem, te izvješćuje o anđelima i pastirima povezanim s događajem Isusova rođenja.

- Slušali smo anđela kako javlja pastirima blagovijest i veliku radost za sav narod. I dok im tumači kako ga mogu pronaći i prepoznati, pridruži mu se silna nebeska vojska koja je pjevala: Slava Bogu na visini, a na zemlji mir ljudima miljenicima njegovim, rekao je.

Nadbiskup Uzinić pozvao na dijalog kao preduvjet miru

Riječki nadbiskup Mate Uzinić je na središnjoj riječkoj božićnoj misu u katedrali sv. Vida pozvao na dijalog među ljudima, kao preduvjet miru, upozorivši da je u ratu u Ukrajini dijaloga posve nestalo, a potrebno ga je pokrenuti i na domaćoj političkoj sceni.

Nadbiskup Uzinić je u svojoj propovijedi ustvrdio da rat u Ukrajini poprima obilježja svjetskog rata, te se treba čuvati od izjednačavanja strana u tom ratu.

- Moramo se opredijeliti za stranu žrtve i obrambenog rata, a u ovom slučaju su Ukrajinci žrtve ruske agresije, rekao je.

No, ujedno moramo biti protiv svakog rata, jer je rat zlo koje moramo zaustaviti, dodao je.

- U svakom ratu imamo žrtve, osim civila i vojnike koji su prisilno unovačeni ili su zavedeni ideologijama, naglasio je nadbiskup.

U ratu u Ukrajini je posve nestalo dijaloga i na djelu je potpuno odustajanje od razuma. Na početku je bilo pokušaja posredovanja i pokretanja dijaloga, a sad toga više uopće nema, upozorio je.

Izostanak dijaloga posebno ga zabrinjava jer je povezan s nesposobnošću za oprost i s nastavkom mržnje. Kritizirao je osobe iz crkve koje, kako je rekao, blagoslivljanjem oružja i korištenjem biblijskih citata izvađenih iz konteksta podržavaju gospodare rata.

Poručio je da je i na domaćoj političkoj sceni važno prekinuti sukobe i pokrenuti dijalog.

- Dosta nam je svađa, ne trebaju nam prepucavanja i mudrovanja. Dobili smo proteklih dana lijepe čestitke političkih čelnika, ali one ostaju prazne riječi ako nema dijaloga među njima, ako ne vide brata nego političkog neprijatelja, istaknuo je nadbiskup.

Pozvao je na veći angažman i aktivnije traženje rješenja za problem demografije u zemlji, a da se na tom pitanju ne sakupljaju samo politički bodovi.

Nadbiskup Hranić pozvao vjernike da bez straha pričaju Bogu o problemima

Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić prevodio je božićno misno slavlje u katedrali sv, Petra, pozvavši vjernike da bez straha pričaju Bogu o osobnim i društvenim problemima našeg vremena.

- Bog je svjetlo i u njemu nema neprozirnosti, a u nama su mnoge tmine, rekao je monsinjor Hranić, ustvrdivši da se s Isusom susreću svjetlo i tama, svetost i krivnja, milost i grijeh, ali se čovjek često drži na udaljenosti od Boga.

- Mislimo da ga nismo vrijedni iz drugih razloga i to je istina ali Božić nas poziva da stvari sagledamo iz njegovog kuta gledišta. Bog se želi utjeloviti. Ako ti se srce čini previše okaljano zlom, neuredno, molim te, nemoj se zatvarati, ne boj se, poručio je Hranić.

Dodao je da svatko od nas ima vlastiti grijeh, ali Bog se ne boji naših grijeha jer nas je došao ozdraviti. Bar mu ga pokažimo, budimo iskreni danas, poručio je nadbiskup.

Vjernike je pozvao da u ove božićne dane zastanu pred jaslicama jer se Isus dolazi nastaniti u naš konkretan, običan život, gdje ne ide sve dobro, gdje ima mnogo problema.

- Za neke probleme sami snosimo krivnju, za neke opet drugi, ali usred naših problema je Bog koji čeka da mu iznesemo svoje situacije, ono što proživljavamo, osobne probleme, pa i najružnije jer Bog voli prebivati u našoj štali, rekao je Hranić.

Dubrovački biskup Glasnović uputio poruke radosti, mira i ljubavi 

Svečano se Božić obilježava i na jugu zemlje. U dubrovačkoj katedrali misu je predvodio dubrovački biskup mons. Roko Glasnović kojemu je to bila prva božićna misa u toj ulozi. Uputio je poruke radosti, mira i ljubavi te rekao da je Bog postao čovjekom kako bismo mi postali božanski.

Dodao je da s Isusom upoznajemo srž Božića.

- Jedna napomena je nužna - granica između prije Krista i poslije nije granični prijelaz označen u povijesti ili na kalendaru, već unutarnji znak koji prolazi kroz naše srce. Dok god živimo u sebičnosti, egoizmu još uvijek smo i danas oni koji žive prije Krista, poručio je Glasnović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!