Božinović: Posao vezan uz Schengen odrađen kako spada

25.12.2022.

12:50

Autor: I.B./HRT

Davor Božinović

Davor Božinović

Foto: HTV / HRT

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je ulazak Hrvatske u Schengen nakon božićne mise. 

- Svi granični policajci, policijske službenice i službenici će dobiti rješenje ovaj tjedan, a znaju već gdje će raditi od 1. siječnja. 2023. kad prestanu granične kontrole prema Sloveniji i Mađarskoj. Vodimo taj proces sustavno. Nakon što smo dobili zeleno svjetlo na Vijeću ministara unutarnjih poslova, na Vladu smo otišli s novom uredbom o unutarnjem ustroju Ministarstva unutarnjih poslova koje odgovara na ovo pitanje. Razgovarali smo s njima, sa sindikatima, nema iznenađenja. Radi se o 1034 naša službenika. Donijeli smo pravilnike. Odrađen je posao kako spada, poručio je.

- Dolazi predsjednica Europske komisije koja će s našim predsjednikom Vlade, s predsjednicom Slovenije nazdraviti i dati izjavu na graničnom prelazu Bregana koji će biti otvoren 1. siječnja u 00.01. Prisustvovat ćemo slovenska ministrica i ja. I tako će biti na sva 73 granična prijelaza. Rampe se dižu i Hrvatska postaje formalno, de facto i de jure članica šengenskog područja, naglasio je.

Rekao je da policija radi tijekom blagdana, 24 sata svaki dan. Pozvao je sve građane na mir.

- Ovo je blagdan mira, blagdan ljubavi, svjetla, radosti i proslavimo ga u krugu obitelji, poručio je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!