Božinović: Hrvatska je sigurna turistička destinacija

24.06.2020.

13:18

Autor: HRT/Hina

default error photo
Ovo je faza u kojoj će biti i uvođenja mjera i njihova ukidanja puno češće, selektivnije i fokusiranije nego što je to bilo kad se pristupilo i u Hrvatskoj i u svijetu tom potpunom "lockdownu", kazao je Božinović.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je Hrvatska sigurna turistička destinacija prema svim elementima sigurnosti, a o uvođenju potencijalnog strožeg režima na granici sa Srbijom i BiH nije htio govoriti prije sastanka nacionalnog stožera. 

- Hrvatska je sigurna turistička destinacija. Ona je sigurna prema svim elementima sigurnosti, uključujući epidemiološku situaciju, rekao je ministar Božinović, a u vezi s mogućim strožim režimom na granici sa Srbijom i BiH istaknuo je da "ovo nije situacija kao prije, pa ni mjere ne moraju biti kao prije".

- Ovo je faza u kojoj će biti i uvođenja mjera i njihova ukidanja puno češće, selektivnije i fokusiranije nego što je to bilo kad se pristupilo i u Hrvatskoj i u svijetu tom potpunom "lockdownu", kazao je. 

Može li građanima BiH koji se već nalaze u Hrvatskoj nova odluka zakomplicirati povratak kući, Božinović kaže da to "ne bi trebalo imati utjecaja na njih jer su ušli pod jednim režimom". Dodao je da svaka zemlja uvodi mjere za sebe pa ako BiH ne odluči drukčije, njima se "neće ništa mijenjati nakon povratka u matičnu zemlju".

Još jučer je najavio da bi se za državljane zemalja istočnog susjedstva koje bilježe porast broja novozaraženih pri ulasku u Hrvatsku mogla ponovno uvesti mjera 14-dnevne samoizolacije.

- Europska komisija preporučila je postupno otvaranje vanjskih granica EU-a 1. srpnja, a hoće li se članice EU-a i uspjeti otvoriti, ovisit će o "aktualnoj epidemiološkoj situaciji", kaže Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!