17:13 / 02.12.2019.

Autor: T.D./Hina

Božinović: Hrvatska policija dobiva pohvale za čuvanje vanjske granice EU-a

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatska policija dobija pohvale u Europskoj uniji za svoj posao čuvanja vanjske granice, izjavio je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.
Hrvatska policija dobiva pohvale u Europskoj uniji za svoj posao čuvanja vanjske granice, izjavio je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji u Bruxellesu sudjeluje na sastanku Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove.

- Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a najbolje znaju procijeniti ulogu hrvatske policije, koja je u ovom trenutku nezamjenjiva za EU, rekao je ministar Božinović, dodajući da je imao dosta bilateralnih sastanaka sa svojim kolegama.

- Oko pitanja zaštite vanjskih granica postoji konsenzus. Sve ono što treba napraviti kada je u pitanju zajednička politika azila i promjena zakonodavstva u ovom području sve zapravo ovisi o tome imamo li sigurne vanjske granice, to je preduvjet, i ono što Hrvatska i još nekoliko zemalja predstavljaju u ovome trenutku jest sigurnost EU-a, kazao je ministar Božinović.

Istaknuo je da je s novim ljudima u europskim institucijama sada nešto prisutnije pitanje procjene aktualne situacije od traženja rješenja za budućnost.

- Mi smo također pridonijeli da se takav raspored postavi unutar Vijeća EU-a i u to smislu možemo biti itekako zadovoljni, to naravno uključuje i povećana financijska izdvajanja za potrebe država na vanjskim granicama EU-a što znači i veća izdvajanja za Hrvatsku i to će sigurno uslijediti, dodao je.

Božinović je najavio da će u utorak razgovarati s potpredsjednikom Komisije zaduženim za migracije Margaritisom Schinasom i povjerenicom za unutarnje poslove Ylvom Johansson.

Na upit kako odgovora na kritike o pretjeranoj uporabi sile hrvatske policije i dva slučaja propucavanja migranata, Božinović je rekao da to nitko nije ni spomenuo.

- Nitko nije spomenuo ta dva slučaja. Mi smo odmah nakon što se to dogodilo proveli sve potrebne radnje, u sve je uključeno i Državno odvjetništvo, a ja sam odmah razgovarao s kolegama u Europi. Naravno, treba činiti sve da ne dođe do incidenata, međutim, opet ponavljam, hrvatska policija radi u skladu s nacionalnim i europskim zakonodavstvom, ona je itekako prepoznata kao vrijednost EU-a i mi ćemo nastaviti provoditi svoju politiku, zaključio je Božinović.
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!