14:17 / 17.08.2020.

Autor: M.M./Hina

Božinović: Još nema zaključaka o nošenju maski na otvorenom

-

-

Foto: - / -

Davor Božinović izjavio je da se razmišlja o mjerama protiv koronavirusa u jesen, ali zasad nema nikakvih zaključaka.
Potpredsjednik Vlade i voditelj nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je da se razmišlja o mjerama protiv koronavirusa u jesen, ali zasad nema nikakvih zaključaka, pa ni o obvezi nošenja maski na otvorenom.

-
Epidemija koronavirusa - najnovije informacije     

- Razmišlja se o mjerama za jesen, no konkretno nema tu nikakvih zaključaka, sve će ovisiti o daljnjoj epidemiološkoj situaciji, rekao je Božinović, koji je u izaslanstvu HDZ-a prisustvovao polaganju vijenaca na groblju Mirogoju.

Istaknuo je da je održavanje nastave u školama izazov za sebe pa će Ministarstvo znanosti i obrazovanja sa svojom stručnom radnom skupinom preuzeti glavnu ulogu u komuniciranju i predlaganju mjera za održavanje nastave. Najavio je da će stručna skupina sutra održati sastanak.

- Nezahvalno je prognozirati što će biti danas ili sutra s brojem zaraženih, ali trendovi su važni, mi ćemo trendove sigurno voditi prema smanjenju broja novooboljelih, kazao je.

- Mi smo uvijek donosili odluke koje su bile optimalno rješenje u tom trenutku. Zbog toga smo i postigli rezultate u prvoj fazi koji su omogućili da se Hrvatska predstavi kao zemlja koja je sigurna za turizam. U konačnici svi rezultati koje imamo o dolasku u Hrvatsku najbolje govore, rekao je Božinović.

Situacija za turiste iz Austrije povoljna

Kad je riječ o preporuci austrijske vlade svojim državljanima da se vrate, odnosno ne idu na odmor u Hrvatsku, Božinović je rekao kako su u stalnoj komunikaciji s austrijskim vlastima.

- Intenzivno se komunicira da situacija s brojem oboljelih nije ista u svim dijelovima Hrvatske. Ona je različita, pogotovo u županijama u koje dolazi najveći broj turista iz Austrije situacija je vrlo povoljna. To austrijske vlasti znaju, a hoće li tu činjenicu uvažiti zbog svojih ljudi, to je na njima. To je suverena odluka, kazao je.

Od samog početka turističke sezone suočeni smo s oprečnim interesima zemalja iz kojih turisti dolaze i onih u koje dolaze. Nije to isti interes, svatko pokušava određenim mjerama demotivirati svoje građene da troše novce izvan granica svoje zemlje, ocijenio je.

- Naravno, naš interes je drugačiji i mislim da smo ovo ljeto postigli balans u kojem je Hrvatska primila puno turista i u kojoj još uvijek boravi puno veći broj turista nego što je itko, uključujući i nas, očekivao, rekao je potpredsjednik Vlade.

Božinović je ponovo ustvrdio da Stožer sve radi u skladu s Ustavnom i zakonima.

- Naravno, ne želim prejudicirati odluku Ustavnog suda, ali siguran sam da mi u Hrvatskoj nećemo, kao što i nismo ni u jednom trenutku, dopustiti da izgubimo kontrolu nad epidemijom, poručio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!