Danas 381 novi slučaj, moguće produljenje epidemioloških mjera

11.08.2021.

10:47

Autor: T.V./HRT

Danas 381 novi slučaj, moguće produljenje epidemioloških mjera

Danas 381 novi slučaj, moguće produljenje epidemioloških mjera

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL/HRT

U Hrvatskoj je zabilježen 381 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Udio pozitivnih među testiranima je gotovo 5 posto. Nema preminulih osoba. Načelnik stožera Davor Božinović poručio je da ne smijemo podcijeniti trendove porasta broja novoobljelih i hospitaliziranih. Ponovio je kako se samo oslanjanjem na znanost i cijepljenjem može spriječiti daljnji rast. Najskloniji smo tome da se produlje epidemiološke mjere, poručio je ministar. 


Božinović je istaknuo da treba učiniti sve kako bi potaknuli ljude da se cijepe, držeći se pritom znanstveno utemeljenih pretpostavki. Naveo je primjer istraživanja u Izraelu u kojem je više od 90 posto starijeg stanovništva cijepljeno, te da je među onima koji su završili u bolnici 90 posto onih koji se nisu cijepili.

- Mi se možemo izvući iz ove krize samo ako se oslanjamo na znanost. Neki su rekli da se klimatske promjene ne događaju, ali neka to netko kaže Grcima i Turcima. Sličan obrazac vrijedi i za cijepljenje, kazao je.

Dodao je da ne želi špekulirati hoće li doći do šire primjene covid-potvrda i da to ne može najaviti, ali je dodao kako se covid-potvrde već pametno koriste.

- Mi ih već danas koristimo za neke događaje i okupljanja za koja smatramo da je nužno, tako da su danas već u široj uporabi kod nas. Hoćemo li ih ekstenzivno koristiti, o tome nismo donijeli odluku, vidjet ćemo kako će nam se razvijati situacija. Sve naše odluke su prije svega motivirane time da budu precizan odgovor na konkretan izazov, kazao je.

Potpredsjednik Božinović nije želio komentirati izjave srbijanskog vodstva da Hrvatska zbog turizma prikazuje manji broj zaraženih nego što iz zapravo ima, ocjenivši te ocjene paušalnim.

- Svaki stožer je odredio kapacitete za smještaj turista koji eventualno budu pozitivni na covid. Mi smo sigurno jedna od država koja transparentno komunicira s građanima i van države. Imali smo konferencije svaki dan, zadnju smo održali prije nekih desetak dana, vjerojatno ćemo opet razgovarati o situaciji idući petak, kazao je.

Rekao je da to vrijedi i za tvrdnje da se turisti vraćaju zaraženi svojim kućama u druge zemlje. Ove se godine, dodao je, više testira, a zaraženi se smještaju u za to predviđene objekte.

- Mi smo se ove godine organizirali da se puno više turista i testira. Oni koji eventualno budu pozitivni smještaju se u odgovarajuće objekte. Ukoliko su negativni, nastavljaju svoj put, a postane li netko u međuvremenu pozitivan, mi to ne znamo. Postoji EU mehanizam ranog upozorenja i prema koje ima nekoliko slučajeva da su se ljudi vraćali svojim državama pozitivni, ali ne puno, negdje stotinjak, kazao je. Postane li tko pozitivan u razdoblju inkubacije, mi to ne znamo, dodao je.

Komentirao je i otkazivanje tradicionalne procesije u Sinju na blagdan Velike Gospe.

- Mislim da su oni koji su odgovorni za organizaciju procesije svoje rekli. Ne znam tko se može na to referirati, u smislu da se njega nešto pita. Crkva to organizira. Svaka odluka koja ide prema tome da se smanji rizik od zaraze je dobrodošla i da su u uvjetima u kojima živimo, kada su u pitanju i crkveni blagdani, procesije, organiziramo na najbolji mogući način da sve to prođe bez posljedica. poručio je Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!