13:47 / 16.02.2021.

Autor: HRT/V.G.

Božinović: Ne treba na epidemiji bildati mišiće prije lokalnih izbora

Davor Božinović

Davor Božinović

Foto: HTV / HRT

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je najavu istarskog stožera da će od 1. ožujka otvoriti terase kafića poručivši da epidemija nije nešto na čemu se trebaju bildati mišići prije lokalnih izbora.

- Probao sam jučer diplomatskim rječnikom upozoriti na pojavu koja nije još zabrinjavajuća, ali koju sam blago doveo u vezu s određenim iskakanjima na županijskim razinama i izrazio nadu da to nema veze s političkim zbivanjima koja će se dogoditi u svibnju, rekao je Božinović novinarima na primopredaji 20 od ukupno 94 vatrogasna vozila u sklopu projekta „Modernizacija vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske“.

Božinović je istaknuo kako je činjenica da regionalni stožeri mogu donositi strože mjere, ali da mjere popuštanja mogu donijeti tek kad ih donese Nacionalni stožer i da to oni dobro znaju.

Na pitanje znači li to da lokalne izbore dovodi u vezu s otvaranjem terasa u Istri i neotvaranjem kasina i kladionica u Istarskoj županiji, budući da ondje na vlasti nije HDZ, odgovorio je:

- Ja sam samo rekao da ako na županijskoj razini netko u dovodi u pitanje određenu vrstu cjepiva, ako se dovodi u pitanje otvaranje nekih objekata jer građani to nisu dobro prihvatili, iako smo više puta objasnili tu odluku. Od toga stvarati problem, mislim da nije dobro.


Cijepljenje preko reda

Božinović vjeruje da država može osigurati mehanizme kontrole cijepljenja kako se ne bi ponovile situacije u kojima se preko reda cijepe pojedinci koji se ne ubrajaju u prioritetne skupine.


- Sigurno da je takvo što moguće. Vidjeli ste da su donijeli dodatne upute i protokole, pogotovo vezano za viškove koji se mogu pojaviti. Cijelu situaciju usložnjava činenica da, s obzirom na to da su neka cjepiva vrlo komplicirana kad je u pitanju njihov transport, mora biti osigurana niska temperatura, to je posao koji oni rade sve vrijeme. Međutim, ovdje se ne radi o procjepljivanju manjih skupina ljudi, nego procjepljivanju nacije. Ovo je logistički teže, ali uza sve objave i dodatne upute i ovo što je komunicirano s razine Ministarstva zdravstva, mislim da je to moguće, rekao je Božinović.


Božinović nije htio komentirati pojedince koji su se cijepili. Osvrnuo se na jučerašnju izjavu primarijusa Kaića i ponovio da je riječ o pitanju koje treba rješavati kroz nadzore Ministarstva zdravstva.

- Ako se pokaže bilo što, onda postoji procedura. Potkraj prosinca sve je to izgledalo bolje i optimističnije, i tada i danas cilj je bio isti - da se procijepi sve stanovništvo starije od 18 godina, uz uvjeravanje onog dijela ljudi koji su skeptični, a vidimo da iz sustava zdravstva nisu svi cijepljeni niti su se izjasnili da su spremni, rekao je ministar.

Upitan je li mu žao što su se članovi Stožera cijepili pred kamerama s obzirom na slučajeve cijepljenja preko reda, kaže kako su se okolnosti promijenile od prosinca.

- U prosincu je glavna zabrinutost bila što se relativno mali broj građana izjašnjavao da se želi cijepiti. Na više naših konferencija za medije, upravo su mediji postavljali pitanje jesmo li se kao članovi stožera spremni cijepiti. Rekli smo tada da smo spremni i da smo spremni cijepiti se pred kamerama. Da je tada netko znao da će nastupiti ovakvi problemi, vjerojatno bismo možda isticali taj moment, rekao je Božinović.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!