Premijer: Što prije izmjene zakona protiv 'politikantstva' lokalnih zavoda

16.02.2021.

13:32

Autor: HRT/Hina

Premijer Plenković u Makarskoj

Premijer Plenković u Makarskoj

Foto: HTV / HRT

- Moramo spriječiti da nam podjedinačni zavodi vode svoju politiku. Politiku koja je suprotna politici Svjetske zdravstvene organizacije, Europske agencije za lijekove, politike HZJZ-a, kazao je u Makarskoj premijer Andrej Plenković komentirajući uputu Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije da se stariji ne cijepe AstraZenecinim cjepivom.


- Izjave koje navode naše građane starije od 65 godina da preispituju cjepivo AstraZenece su štetne. Pogrešne. Ova izjava je katastrofalna. Ne dolazi u obzir da nam županijske razine pričaju nešto što ne stoji i zbunjuju ljude. Zakonski će se to regulirati čim prije izmjenama zakona o Nastavnim zavodima za javno zdravstvo. Ni inače nisam zadovoljan time što županijski zavodi nisu hijerarhijski subodrnidirani Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, rekao je premijer.


- Želja lokalnih zavoda da budu kontra onoga što dolazi s nacionalne razine je čisto politikantstvo, rekao je Plenković komentirajući najave Stožera Istarske županije da će 1. ožujka otvoriti terase. Naglasio je da županijski stožeri mogu donositi samo strože mjere od onih koje je propisao Nacionalni stožer.

Osvrnuo se i na kritike otvaranja automat klubova i kladionica: "Nismo mi to otvorili zato što želimo da ljudi kockaju. Znamo da, ako su zatvoreni - ne moraju plaćati državi koncesiju. A mi njima moramo plaćati i troškove radnika i fiksne troškove koji su enormni. Oni su treći na listi, a mi moramo biti racionalni."


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!