Božinović: Nova osobna imat će status putne isprave na području EU-a

29.07.2021.

11:29

Autor: M.M./HRT/Hina

Ministar Davor Božinović

Ministar Davor Božinović

Foto: HTV / HRT

Od ponedjeljka, 2. kolovoza, primaju se zahtjevi za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica 2. generacije koje će sadržavati i biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, izvijestili su iz Ministarstva unutarnjih poslova.

- Uz već postojeći elektronički nosač podataka, u e-osobnu ugrađivat će se beskontaktni elektronički nosač na koji će se pohranjivati prikaz lica te otisci dva prsta. Pohranjivanjem biometrijskih podataka u osobnu iskaznicu ojačat će se pouzdanost i sigurnost ovog temeljnog identifikacijskog dokumenta, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović predstavljajući novu osobnu iskaznicu na sjednici Vlade.

Dodao je da će cijena izrade novog dokumenta u redovitom postupku iznositi 100 kuna, a za osobe starije od 70 godina – 70 kuna. Cijena za žurni postupak neće se mijenjati.

Istaknuo je da osobna iskaznica postaje biometrijska isprava te da će imati status putne isprave na području EU-a.

- Omogućit će brži prelazak kontrola na graničnim prijelazima i neometan prolazak kontrole u zračnim lukama. Također, objedinit će zdravstvenu i osobnu iskaznicu. Građani više neće morati imati posebnu zdravstvenu iskaznicu, a matični broj osiguranika bit će otisnut na osobnoj iskaznici, rekao je Božinović.

Izmijenjena je i dobna granica za izdavanje osobnih iskaznica koje se izdaju bez roka valjanosti, odnosno po novom zakonu s rokom valjanosti od 40 godina, s navršenih 65 na navršenih 70 godina.

- Osobna iskaznica moći će se koristiti i na mobitelima i na tabletima. Nakon što ju aktiviraju i preuzmu besplatnu aplikaciju, korisnicima će biti omogućena jednostavna prijava u sustav e-građani i korištenje e-usluge, kao i pravovaljano elektroničko potpisivanje digitalnim potpisom putem mobitela ili tableta, istaknuo je.

Kako bi olakšali građanima i potaknuli ih na korištenje digitalnih usluga, ministar je naveo da će na 11 najfrekventnijih lokacija u policijskim upravama biti osigurani e-kiosci za aktivaciju osobnih iskaznica, a nastavit će e-kioske postavljati i u sve ostale policijske uprave, pri čemu će prednost imati mjesta s većim brojem izdanih iskaznica.

Aktiviranjem osobne iskaznice na e-kiosku, građani više neće imati potrebu za kupnjom čitača, što je do sada za njih bio dodatni trošak (otprilike 50 kuna), rekao je.

Dodao je i da građani koji imaju valjanu osobnu iskaznicu nemaju obvezu podnositi zahtjev za izradu e-osobne te da im postojeće vrijede do roka koji je otisnut.

Tijekom predstojećeg vikenda, a radi dovršenja postupka izdavanja osobnih iskaznica ranije generacije - u cilju prelaska na novi sustav izrade osobnih iskaznica koji kreće u ponedjeljak - sutra i u dane vikenda neće se primati zahtjevi, već će građani moći podignuti svoje iskaznice ranije generacije u policijskim upravama i policijskim postajama čiji je popis objavljen na internetskim stranicama MUP-a.

- Pravovremeni prijenos i primjena Uredbe o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica uz doprinos jačanju sigurnosti osobnih dokumenata, nakon nedavne uspješne primjene COVID potvrde, još je jedan važan iskorak MUP-a na planu digitalizacije i primjene novih tehnologija, a što je jedan od prioriteta koje je MUP postavio na početku drugoga mandata ove Vlade, zaključio je Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!