17:12 / 07.03.2020.

Autor: B.A./HRT

Božinović o slanju policajaca u Grčku: Oni su pripravni

Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL

Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Za primanje djece iz izbjegličkih kampova u Grčkoj koja su bez roditeljske pratnje Božinović je rekao da se radi o izrazu solidarnosti.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je komentirao informaciju da će Hrvatska zbog situacije s migrantima poslati osam policajaca u Grčku.

Božinović je rekao da države članice EU-a s obzirom na poziv Frontexa za brzi razmještaj deklariraju ono što su spremne poslati te da će vidjeti što će Frontex odlučiti, ali da pretpostavljaju da će to biti ono što je deklarirano.

- Oni su pripravni. Mi već imamo ljude dolje od ranije i jedan brod s posadom, u Sjevernoj Makedoniji, u Grčkoj, tako da oni i kad budu išli ne idu na nepoznat teren, rekao je Božinović, dodajući da se usklađuju tehnički detalji.

Osvrnuo se i na informaciju da je Hrvatska spremna prihvatiti djecu iz izbjegličkih kampova u Grčkoj koja su bez roditeljske pratnje rekavši da se radi o jednoj od akcija koje je EU poduzeo prema Grčkoj s obzirom na novi razvoj situacije.

- Ovo je jedno izuzetno humanitarno pitanje jer se radi o najranjivijoj socijalnoj skupini, ne samo kad je u pitanju migrantska kriza, rekao je Božinović.

Dodao je da djeca ne iziskuju samo smještaj, već i socijalne radnike, psihologe, učitelje, što je za Grčku u ovom trenutku veliki problem. Grčka se stoga obratila EU-u te će države članice odlučivati o tome.

- Hrvatska je više puta u takvim situacijama zbrinjavala djecu, mi za to imamo i sposobnosti i kapacitete, a u ovom trenutku nešto konkretnije ne mogu reći, rekao je Božinović, dodajući da se radi o izrazu solidarnosti s Grčkom.

Božinović je rekao da je čvrsto stajalište grčke vlade da spriječi ilegalne migracije te da bi, da se ponovila situacija migrantske krize iz 2015. i 2016., prvi migranti možda već bili na hrvatskim granicama.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!