Koje će sportske aktivnosti biti dopuštene od 1. veljače?

12:57 / 28.01.2021.

Autor: B.A./HRT/Hina

Davor Božinović

Davor Božinović

Foto: HRT / HRT

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je na današnjoj sjednici Vlade da se, u sklopu popuštanja epidemioloških mjera, od 1. veljače svi učenici osnovnih škola vraćaju u učionice, te se dopuštaju treninzi i rekreacija na otvorenom prostoru.

Božinović je naglasio da Hrvatska uz Estoniju u ovom trenutku ima najliberalniji ili najblaži režim mjera u Europskoj uniji. Rekao je da najavljena popuštanja nisu velika, ali su za dio populacije itekako značajna.

- U ovom trenutku smo se ponajviše usmjerili na djecu, koja podnose veliku žrtvu, rekao je Božinović.

- Svako popuštanje mjera u epidemiji nosi određene rizike za širenje virusa, pogotovo ako bi ono bilo naglo i sveobuhvatno, dodao je.

Drugi aspekt odluke je proširenje mogućnosti za bavljenje na sportom, uključujući i treninge i rekreaciju, ali zasad samo na otvorenom prostoru. Božinović je rekao kako smatraju da još nije trenutak za otvaranje dvorana za sport, od kojih su mnoge zapravo školske dvorane, čije bi otvaranje moglo neželjeno utjecati na učinkovitost provedbe epidemioloških mjera koje postoje u razredima, odnosno u nastavi.

- Ta zabrana se ne bi odnosila na bazene i korištenje balona za pojedinačne beskontaktne sportove, rekao je Božinović, objasnivši da se u tim sredinama virus sporije širi zbog klora i prozračnosti.

Nove mjere vrijedit će od 1. do 15. veljače, a Božinović se nada da će nakon toga uslijediti njihovo novo revidiranje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!