07:24 / 28.01.2021.

Autor: T.V., B.A./HRT/Hina

Plenković: Popuštanja za osnovne škole i sportske aktivnosti

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HRT / HRT

Na današnjoj je sjednici Vlade najavljeno popuštanje epidemioloških mjera od 1. veljače u dva segmenta - za više razrede osnovne škole i određene sportske aktivnosti.

Premijer Andrej Plenković uvodno je istaknuo dobre brojke vezano za koronavirus.

- Proteklih sedam dana imali smo 3652 potvrđena slučaja. Prosjek je 522 dnevno, a to je čak sedam puta manje nego prije mjesec i pol kada smo u tjedan dana imali preko 25.000 slučajeva. Smrtnost također pada premda ti brojevi kasne nekoliko tjedana u odnosu na broj novozaraženih, naveo je.

Sve to govori da moramo nastaviti s odgovornošću, dodao je, a o tome se razgovaralo i na Europskom vijeću, gdje se, s obzirom na nove sojeve virusa, uputilo na izniman oprez svih država članica i želju da se eventualnom postrožavanju ili popuštanju mjera pristupa koordinirano.

- Nakon rasprava jučer s cijelom Vladom, a i sa Stožerom, mi smo u ovim okolnostima gdje smo zahvaljujući odgovornosti naših građana prije svega, ali i mjerama koje smo poduzeli, u poziciji da pošaljemo određene poruke koje bi od 1. veljače značile popuštanje mjera, ali u samo praktički dva segmenta. Jedan se odnosi na osnovnu školu, mogućnost da učenici od 5. do 8. razreda krenu u školu, a drugi se odnosi na dopuštanje većeg broja sportskih aktivnosti, osobito one koje se događaju vani, ali i nekih individualnih sportskih aktivnosti, rekao je Plenković.

- Mjere ćemo revidirati sredinom veljače, ovisno o razvoju epidemiološke situacije, dodao je.

Plenković je ostavio otvorenom i mogućnost daljnjeg popuštanja u slučaju pozitivne situacije. Cilj je zimske mjesece proći sa što manje negativnih zdravstvenih posljedica. Ima prostora za optimizam, ali uz veliki oprez, a ako se situacija nastavi razvijati u ovom smjeru bit ćemo u prilici poduzimati i daljnje korake, poručio je.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović naglasio je da Hrvatska uz Estoniju u ovom trenutku ima najliberalniji ili najblaži režim mjera u Europskoj uniji. Rekao je da najavljena popuštanja nisu velika, ali su za dio populacije itekako značajna.

- U ovom trenutku smo se ponajviše usmjerili na djecu, koja podnose veliku žrtvu, rekao je Božinović.

- Svako popuštanje mjera u epidemiji nosi određene rizike za širenje virusa, pogotovo ako bi ono bilo naglo i sveobuhvatno, dodao je.

Drugi aspekt odluke je proširenje mogućnosti za bavljenje na sportom, uključujući i treninge i rekreaciju, ali zasad samo na otvorenom prostoru. Božinović je rekao kako smatraju da još nije trenutak za otvaranje dvorana za sport, od kojih su mnoge zapravo školske dvorane, čije bi otvaranje moglo neželjeno utjecati na učinkovitost provedbe epidemioloških mjera koje postoje u razredima, odnosno u nastavi.

- Ta zabrana se ne bi odnosila na bazene i korištenje balona za pojedinačne beskontaktne sportove, rekao je Božinović.

U Hrvatskoj je proteklog dana zabilježeno 857 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Udio pozitivnih među testiranima je 11 cijelih 9 posto. Nažalost, preminula je još 31 osoba. U bolnicama je 1381 pacijent, među njima 135 na respiratoru.

380 prijava sumnji na nuspojave Pfizerova cjepiva, deset za Modernino

Državni tajnik u Ministarstvo zdravstva Tomislav Dulibić rekao je da će zbog najavljene nepredviđeno sporije dinamike isporuke cjepiva proizvođača Pfizer za sve zemlje EU-a sljedećih nekoliko tjedana provedba cijepljenja biti smanjenog intenziteta.

- Pfizerovo cjepivo narednih će tjedana dolaziti u reduciranim količinama, što će uzrokovati odgodu početka cijepljenja prvom dozom i odgodu primjene druge doze u odnosu na prvotno previđeni razmak od 21 dan, rekao je Dulibić.

Dulibić je rekao i da je zaključno s jučerašnjim danom zaprimljeno 380 prijava sumnji na nuspojave Pfizerova cjepiva te deset za Modernino. 

"Pronašli smo dobre okvire za kompromis"

Što se tiče aktivnosti nakon potresa, Plenković je rekao da su imali raspravu o Zakonu, sutra će biti izglasavanje u Saboru. 

- Mislim da smo pronašli dobre okvire za kompromis. Prihvatit ćemo i neke amandmane koji će poboljšati tekst i riješiti neke nedoumice, dodao je.

Osobito su tu jasni što se tiče Siska s obzirom na to da je on jedina jedinica lokalne samouprave u okviru Sisačko-moslavačke županije koja je u višem stupnju indeksa razvijenosti, ali smatraju da je predloženo rješenje dobro i povoljno te da zaokružuje smisao Zakona s obzirom na razmjere šteta. 

Zahvalio se službama, volonterima i svima koji su angažirani na saniranju šteta od potresa koji je bio prije mjesec dana. 

Ministarstvo graditeljstva koordinira sve aktivnosti na procjenama šteta te će u dogovoru s Ministarstvom regionalnog razvoja pripremiti novi zahtjev za Europski fond solidarnosti s obzirom na štete nastale u potresu, najavio je.

Vezano za jučerašnju raspravu o Nacionalnoj razvojnoj strategiji, Plenković je rekao da će prihvatiti jedan amandman sugeriran nakon rasprave.

- Mislim da smo jučer zaista nastojali objasniti sve što je sadržano u tom dokumentu važnom za razvoj Hrvatske u sljedećih 10 godina. Žao mi je što oporba nije pokazala dovoljno niti shvaćanja niti razumijevanja za relevantnost ovog dokumenta, istaknuo je Plenković.

Nema dojam da će oni taj dokument podržati, što smatra velikom strateškom pogreškom.

- Riječ je o uključivom dokumentu koji se odnosi na sve. Biti dio onih političkih opcija koji će propustiti podržati ovakav dokument po meni nije osobito mudro, ocijenio je premijer.

Tomo Medved

Tomo Medved

Foto: HRT / HRT

Medved: U najvećoj mjeri riješeni zahtjevi za prioritetnim zbrinjavanjem

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je da je na područjima pogođenim potresom u središnjoj Hrvatskoj postavljeno ukupno 928 kontejnera i mobilnih kućica, čime su u najvećoj mjeri riješili zahtjeve za prioritetno zbrinjavanje.

- U najvećoj mjeri riješili smo prioritetne zahtjeve za prioritetno zbrinjavanje jer su lokalni stožeri općina i gradova u početnoj fazi, nakon potresa, iskazali ukupno 880 prioritetnih zahtjeva, rekao je Medved na sjednici Vlade.

U tijeku su i administrativne radnje za uklanjanje objekata stradalih u potresu, posebice onih koji narušenom statikom ugrožavaju sigurnost ljudi. Do kraja tjedna u taj proces ući će tvrtka koja će početi s uklanjanjem objekata i odvoženjem materijala na unaprijed definirane lokacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!