Božinović: Ove godine 50 posto požara više nego lani

03.11.2022.

16:49

Autor: Hina/I.B.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Ove je godine u Hrvatskoj bilo 50 posto požara više nego lani, a izgorjelo je 135 posto površina više, izvijestio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je u Divuljama sudjelovao na sastanku županijskih vatrogasnih zapovjednika.

Na sastanku s temom "Smanjenje požarnog rizika na šumskim i poljoprivrednim površina" raspravljalo se o planu probijanja šumskih putova kojima bi se olakšale i ubrzale intervencije vatrogasca u slučaju potrebe.

- Mi već imamo po županijama ucrtane putne pravce koji su prioritetni za probijanje i sljedećih nekoliko tjedana usuglašavat ćemo koji su prioritetni šumski putni pravci za efikasnije interveniranje vatrogasaca, rekao je Božinović i dodao kako je u sustavu vatrogastva u Hrvatskoj na različite načine angažirano više od 120 tisuća ljudi.

Glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković rekao je kako je vatrogasni sustav ove godine dobro reagirao na požare, ističući pritom da je "vatrogasna sezona bila iscrpljujuća i za vatrogasce i vatrogasnu tehniku".

Najavio je kako će prioritet za probijanje šumskih putova do sljedeće turističke sezone biti u županijama uz obalu i na otocima.

- Prioritet će biti probijanje šumskih putova koji su bliže obali i hotelima kako bi se spriječio prijenos požara prema turističkim naseljima, rekao je.

Najavio je da će se za dvadesetak dana održati sastanak i s predstavnicima nacionalnih parkova i parkova prirode kako bi se razmotrilo što država može učiniti kako bi se u njima spriječili požari.

Tucaković je zahvalio Vladi jer dobro prati potrebe vatrogastva - osigurano je 40 milijuna kuna za obnovu vatrogasnih domova u Sisačko-moslavačkoj županiji te 70 milijuna kuna za nabavu šumskih vatrogasnih vozila.

Odgovarajući na novinske upite, rekao je kako je u više od 80 posto slučajeva uzrok požara ljudski čimbenik.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek rekao je kako je za izgradnju šumske infrastrukture za potrebe vatrogastva u primorskim županijama u sljedećemu trogodišnjem razdoblju osigurano više od 170 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!